Spania, Norvegia şi Irlanda intenţionează să recunoască în mod oficial statul Palestina

Autor: Andreea Tobias Postat la 22 mai 2024 18 afişări

Spania, Norvegia şi Irlanda au anunţat că intenţionează să recunoască în mod oficial statul Palestina. Gestul ar putea sprijini cauza palestiniană la nivel mondial, dar care va tensiona relaţiile cu Israelul, relatează CNN.

Spania, Norvegia şi Irlanda intenţionează să recunoască în mod oficial statul Palestina

Statutul de stat palestinian a fost recunoscut de peste 130 din cele 193 de state membre ale ONU, potrivit Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei.

„Astăzi, Irlanda, Norvegia şi Spania anunţă că recunosc statul Palestina. Fiecare dintre noi va întreprinde acum toate măsurile naţionale necesare pentru a pune în aplicare această decizie", a declarat premierul irlandez Simon Harris într-o conferinţă de presă la Dublin.

Măsura va intra în vigoare în toate cele trei ţări la 28 mai, a declarat ministrul irlandez de externe Micheál Martin.

Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, a spus că războiul din Gaza „a arătat clar că obţinerea păcii şi a stabilităţii trebuie să fie preconizată de rezolvarea problemei palestiniene".

„În mijlocul unui război, cu zeci de mii de morţi şi răniţi, trebuie să menţinem în viaţă singura alternativă care oferă o soluţie politică atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni: Două state, care să trăiască unul lângă altul, în pace şi securitate", a declarat Støre.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat: „Vom recunoaşte statul palestinian pentru pace, coerenţă şi justiţie".

„Această recunoaştere nu este împotriva poporului israelian şi cu siguranţă nu este împotriva evreilor. Nu este în favoarea Hamas. Este în favoarea coexistenţei".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
statul palestina,
recunoaştere,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.