Sindicatele şi societatea civilă au manifestat la Budapesta împotriva bugetului pentru 2015

Autor: Luminiţa Bogdan Postat la 15 decembrie 2014 49 afişări

Membri ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai sindicatelor au participat, duminică seară, în Piaţa Kossuth din faţa Parlamentului de la Budapesta, la un protest faţă de bugetul pentru 2015, care urmează să fie votat în cursul acestei săptămâni.

Protestatarii, organizaţi de grupul deschis pe Facebook "60.000 pentru pensii private", s-au adunat în piaţă pentru a-l asculta pe Zoltan Vajda, principalul organizator al grupului, care a declarat că adoptarea bugetului reprezintă "momentul adevărului" şi, de asemenea, va arăta "dorinţa premierului Viktor Orban".

El a insistat că încă un milion de persoane se vor alătura celor patru milioane de săraci din Ungaria, odată cu aprobarea bugetului. De asemenea, el a adăugat că alocaţiile sociale nu vor mai fi acordate, iar alimentele se vor scumpi, odată cu adoptarea bugetului pentru 2015. "Acesta nu este bugetul Ungariei, este cel al unei republici bananiere", a afirmat Vajda.

În acest context, Emilia Nagy, profesoară şi activistă la Teaching Network, a declarat că protestatarii nu vor permite ca bugetul să pună în pericol viitorul societăţii ungare. Ea a adăugat că Guvernul doreşte să blocheze accesul la învăţământul de calitate. Emilia Nagy a mai afirmat că achiziţionarea unui manul va deveni un privilegiu şi doar elevii norocoşi vor avea acces la învăţământul superior.

La rândul său, Tamas Szekely, liderul Federaţiei Sincatelor comerciale autonome, a afirmat că bugetul este un "complot" împotriva angajaţilor din industrie, a lucrătorilor sociali, a personalului care lucrează în creşe, profesori şi funcţionarilor publici.

Pe de altă parte, Balazs Gulas, liderul grupului deschis pe Facebook "100.000 împotriva taxei pentru folosirea Internetului", a declarat că premierul Viktor Orban a minţit când a dat asigurări că nu vor fi decise măsuri de austeritate şi a subliniat că se pregăteşte "proliferarea" taxelor.

Participanţii la protestul din faţa Parlamentului au scandat "Europa", "Viktator", "Nu vom permite să se întâmple aceasta", "Democraţie" şi au purtat steagul Ungariei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UNGARIA,
MANIFESTAŢIE,
BUGET
/actualitate/sindicatele-si-societatea-civila-au-manifestat-la-budapesta-impotriva-bugetului-pentru-2015-13721329
13721329
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.