Serviciile secrete americane: Rusia a "intervenit pentru a-l promova pe Trump" la alegerile pentru Casa Albă

Autor: Silvana Chiujdea Postat la 10 decembrie 2016 199 afişări

Agenţiile americane de informaţii au dezvăluit că Rusia a intervenit în favoarea lui Donald Trump în timpul campaniei electorale la prezidenţiale din Statele Unite, transmite BBC.

Potrivit unui raport citat de The New York Times, agenţiile de securitate de peste Ocean arată că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susţinuţi de Administraţia de la Moscova.

Un raport CIA, citat de Washington Post relevă concluzii similare, informează BBC.

În replică, echipa lui Donald Trump a respins acuzaţiile formultate în raportul CIA: "Sunt aceiaşi oameni care au spus că Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă".

Oficiali de rang înald din Statele Unite au declarat că hackerii rusi au spart serverele Partidului Republican, precum şi pe cele ale Partidului Democrat, dar nu au făcut publice informaţiile colectate din reţeaua informatică a republicanilor. Conform agenţiilor de informaţii americane, spionii ruşi au transmis către WikiLeaks doar documentele democraţior, se mai arată în raport.

De altfel, vineri, preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut serviciilor de informaţii să verifice atacurile cibernetice şi ingerinţele străine în scrutinul prezidenţial din noiembrie şi să prezinte raportul înainte de sfârşitul mandatului său, pe 20 ianuarie. Anunţul a fost făcut de consilierul pentru Siguranţă naţională, Lisa Monaco, care a subliniat că atacurile cibernetice nu sunt o noutate, dar că este posibil ca "anul acesta să se fi depăşit un nou prag".

În luna octombrie, Administraţia Statelor Unite a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative.

În ultimele luni, oficiali americani au semnalat că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susţinuţi de Administraţia de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania în care candidata democrată la funcţia de preşedinte, Hillary Clinton, s-a confruntat cu republicanul Donald Trump

"Avem motive să credem, date fiind scopul şi sensibilităţile acestor eforturi, că aceste activităţi puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai înalt din Rusia", a transmis Administraţia SUA. Preşedinţia Rusiei a calificat drept "absurde" acuzaţiile Statelor Unite.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.