Semnal clar de la Bruxelles: „Va continua decarbonizarea, dar fără dezindustrializare”

Autor: Mirabela Tiron Postat la 22 martie 2024 91 afişări

Semnal clar de la Bruxelles: „Va continua decarbonizarea, dar fără dezindustrializare”

Liderii din sectoarele de bază ale industriei, ce reprezintă companii cu afaceri de 550 de miliarde de euro şi 7,8 milioane de angajaţi ai Europei, au lansat Declaraţia de la Anvers care conturează zece acţiuni concrete, inclusiv integrarea Acordului Industrial European în Agenda Strategică Europeană, în cadrul Summit-ului Industriei Europene. 73 de lideri din 20 de sectoare industriale au semnat această declaraţie în faţa prim-ministrului belgian, Alexander De Croo, şi preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

România a fost reprezentată la Summitul Industriei Europene de la Anvers de  Ştefan Vuza, preşedintele Chimcomplex, cea mai mare companie industrială antreprenorială.

„Se pare că acum decidenţii de la Bruxelles au înţeles efectele de mantă ale jocului mondial şi vor trece la aplicarea corecţiilor necesare prevăzute în Declaraţia de la Anvers! Pentru cei ce nu sunt interesaţi de domeniul macroeconomic rezum totul la fraza cheie spusă ca şi angajament de către premierul Belgiei: va continua decarbonizarea, dar fără dezindustrializare! Să vedem acum când se va trece la fapte!”, a declarat ştefan Vuza, Preşedinte Consiliul de Administraţie Chimcomplex.

 Declaraţia de la Anvers este un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene şi consolidarea sectoarelor industriale de bază şi asigurarea competitivităţii şi rezilienţei acestora în contextul schimbărilor geopolitice.

Avertismentul industriaşilor privind lipsa de competitivitate a Europei faţă de concurenţii Chinei şi a SUA vine la doar câteva luni după ce UE a finalizat reglementările climatice pentru toate sectoarele economice. 

Producţia industrială chimică a Europei a scăzut cu încă 8% al treilea an consecutiv, conform Cefic Chemical Trends Report, Dec. 2023.

La celalalt pol producţia de chimicale din China este la cele mai mari niveluri atinse vreodată, cu 9,6% mai mare în 2023 decâîn 2022 totul fiind exportat către Europa.

 “Planul de decarbonizare asumat de UE, plan disproporţionat faţă de emisiile de care este în mod real responsabil blocul european raportat la nivel mondial, este în impas. Toată industria europeană ce este mare consumatoare de energie funcţionează la jumătate din capacitate şi aici mă refer la metalurgie, chimie, ciment, hârtie . Iar motivul este energia care este de trei ori mai scumpă faţă de blocul American, Arab sau Asia-China. (...) Dacă prin politici energetice nerealiste se vor închide industriile de bază, în mai puţin de trei ani, orice produs fabricat în Europa va deveni prea scump iar populaţia va alege să cumpere produsele ce vin din import care sunt deja la preţuri mult mai mici”, a spus Vuza.

Prin această declaraţie se solicită  transformarea Europei într-un lider global în furnizarea de energie cu emisii reduse de carbon, printr-un parteneriat strategic, inclusiv un sprijin mai puternic pentru proiectele UE. Semnatarii Declaraţiei sunt industriaşii de top ai Europei, din sectoare precum: chimie, hârtie, metalurgie, minerit, aluminiu, petrol şi gaze, ciment, îngrăşăminte.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.