Seceta şi căldura extremă stârnesc conflicte, iscă avertismente privind riscuri legate de alimentarea cu energie, interdicţii privind folosirea apei

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 10 mai 2023 17 afişări

Fermierii din Spania recurg la măsuri disperate pe fondul secetei de pe plan local, ţara înregistrând în a­cest an cea mai călduroasă lună apri­lie din istorie, scrie Euronews.

Seceta şi căldura extremă stârnesc conflicte, iscă avertismente privind riscuri legate de alimentarea cu energie, interdicţii privind folosirea apei

Fermierii din Spania recurg la măsuri disperate pe fondul secetei de pe plan local, ţara înregistrând în a­cest an cea mai călduroasă lună apri­lie din istorie, scrie Euronews.

Peste 26 de fermieri au fost ares­taţi pentru folosirea de puţuri ilegale pentru cultivarea de fructe tropicale în sudul Spaniei.

În timpul unei anchete derulate timp de patru ani, autorităţile au des­coperit peste 250 de puţuri ilegale în zona Axarquia din Andaluzia, regiu­ne afectată de secetă din 2021.

Spania este cel mai mare produ­că­tor din Europa de fructe tropicale, care necesită cantităţi mari de apă.

În Catalonia, nord-estul Spaniei, fermierii au protestat în mai multe oraşe cerând susţinerea guvernului pentru a putea face faţă impactului secetei.

China a avertizat la rândul său că are în faţă o nouă vară încărcată de riscuri în ceea ce priveşte alimentarea cu energie, notează Bloomberg.

Situaţia va fi tensionată la nivelul întregii ţări în această vară, a averti­zat China Energy News. Un val de căl­du­ră extremă afectează deja părţi din Asia chiar înaintea începutului ofi­cial al verii în emisfera nordică. Schim­bă­rile climatice cresc frecvenţa inciden­te­lor legate de vremea ex­tremă.

Vremea extremă afectează şi culturi diverse, China putând avea nevoie de importuri în creştere, cu impact asupra fluxurilor comerciale la nivel mondial.

Din cauza secetei, francezii au decis să interzică vânzarea de piscine de grădină în părţi din sudul ţării în­ce­pând cu 10 mai, potrivit BBC.

Tot din 10 mai vor fi interzise spă­­­larea maşinilor, irigarea grădini­lor şi umplerea piscinelor.

„Trebuie să ieşim din cultura a­bundenţei“, a declarat ministrul fran­cez al tranziţiei ecologice, Christophe Bechu.

Semnale de alarmă au apărut în Franţa după ce o iarnă secetoasă a agravat deja penuria de apă din 2022.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat luna trecută un program na­ţional în domeniul apei, cu promi­siuni de investiţii pentru reducerea scurgerilor şi creşterea reciclării.

Aproximativ 2.000 de sate şi oraşe mici riscă să rămână fără apă în acest an, potrivit ministrului Bechu.

Anul trecut, 1.000 de municipalităţi au întâmpinat probleme serioase.

Experţii în climat au avertizat de asemenea că secetele continue şi temperaturile în creştere constituie un risc serios pentru alimentarea cu electricitate a Franţei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.