Sebastian Ghiţă: Mi-au pus sechestru pe bunurile imobile şi pe conturi. Nu mă consider vinovat

Autor: Daciana Ilie Postat la 28 aprilie 2015 138 afişări

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, marţi, la ieşirea de la DNA Ploieşti, unde a stat câteva zeci de minute, că procurorii i-au pus sechestru pe bunurile imobile şi pe conturi, parlamentarul spunând că nu se consideră vinovat în dosarul în care este acuzat de favorizare de grup infracţional.

Sebastian Ghiţă a afirmat, la ieşirea din sediul DNA Ploieşti, că procurorii l-au înştiinţat că au instituit sechestru pe bunurile sale imobile şi pe conturi până la concurenţa sumei de aproximativ două milioane de euro, cât este calculat prejudiciul în dosarul în care este cercetat.

Ghiţă a spus că nu se consideră vinovat în acest dosar şi că nu îl cunoştea pe Iulian Herţanu la momentul la care firma acestuia a încheiat contract cu autorităţile din Prahova, contractul pe fonduri europene pentru extinderea reţelei de canalizare din oraşul Comarnic.

În acest context, parlamentarul de Prahova a precizat că l-a cunoscut pe cumnatul premierului Victor Ponta la aproximativ un an de la încheierea contractului cu Hidro Prahova.

Întrebat dacă ia în calcul demisia din Parlament, el a răspuns negativ.

”Nu mă consider vinovat. Acest lucru îl poate stabili doar un judecător. În momnentul în care un judecător va stabili că am o vinovăţie, voi lua în calcul o astfel de măsură”, a spus Ghiţă.

De asemenea, întrebat dacă îi este teamă că va ajunge după gratii, el a spus că fapta de care este acuzat nu se pedepseşte cu ”o măsură atât de dură”.

”Fapta nu e una care reclamă o măsură atât de dură. Legea nu prevede o pedeapsă atât de mare pentru presupusa faptă a mea şi de aceea nu sunt preocupat de această chestiune (posibilitatea de a fi condamnat la închisoare cu executare - n.r.)”, a spus Ghiţă.

El a mai spus că are încredere că procurorii ”vor vedea exact cum au stat lucrurile în judeţul Prahova”.

Întrebat dacă după 2016 îşi doreşte să mai facă politică, Ghiţă a afirmat că a intrat în politică ”cu inima deschisă” şi că îşi doreşte să îşi continue activitatea politică şi după încheirea actualului mandat de parlamentar.

Sebastian Ghiţă, pus sub control judiciar în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, pentru favorizare de grup infracţional, a ajuns la sediul DNA Ploieşti în jurul orei 9.00 şi a refuzat să facă declaraţii cu privire la motivele pentru care a fost chemat din nou în faţa procurorilor.

Surse judiciare declarau că parlamentarul a fost citat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că anchetatorii vor pune sechestru pe o parte din averea sa în dosarul în care este acuzat de sprijinire de grup infracţional organizat.

Marţi dimineaţă, la sediul DNA Ploieşti a venit şi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, aflat în arest la domiciliu în dosarul în care este cercetat pentru deturnare de fonduri europene şi constituire de grup infracţional, şi el urmând să fie înştiinţat că procurorii vor pune sechestru pe averea sa.

În cursul zilei, la DNA Ploieşti sunt aşteptaţi să vină şi alţi inculpaţi din acest dosar, respectiv deputatul Vlad Cosma, preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, fostul consilier judeţena Mihail Coman şi alte persoane care au legătură cu firma lui Herţanu, SC Grossmann Engineering Group.

Sebastian Ghiţă are, potrivit celei mai recente declaraţii de avere, din iunie 2014, trei terenuri intravilane în Ploieşti, dobândite în 1999, 2003 şi 2008. De asemenea, el are, împreună cu soţia sa, o casă în Ploieşti, cu o suprafaţă de 1.211 metri pătraţi cumpărată în 2009.

Ghiţă are şi ceasuri de 900.000 de euro, dobândite între anii 1997-2012, precum şi bijuterii de peste trei milioane de euro, dar şi obiecte de artă de 13 milioane de euro.

Conform declaraţiei de avere, deputatul are trei conturi în bănci, unul de 5,5 milioane dolari, deschis în 2013 la Raiffeisen Bank, dar şi unul de 18 milioane de euro, din 2011, la UBS Elveţia, despre care precizează că este fond de investiţii.

Totodată, el a acordat două împrumuturi în nume personal de peste 90 de milioane de euro şi patru milioane dolari lui Alexandru Iacobescu.

Sebastian Ghiţă a venit la DNA Ploieşti şi în 17 aprilie, când procurorii au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar în dosarul lui Herţanu.

În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. Joi, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme.

În acelaşi dosar, au fost fost plasaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârşitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploieşti atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât şi sora acestuia, Alexandra Herţanu.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herţanu, în firma "Hertanu Projects" SRL. Herţanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociaţi, în timp ce soţia sa, Alexandra Florina Herţanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deţine 49 % din acţiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deţine 51 % din acţiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al cărei asociat principal este Iulian Herţanu, a fost înregistrată în anul 2004, cu sediul social în Bucureşti şi are ca principal domeniu de activitate specific agenţiilor de publicitate. Herţanu deţine 95% din această firmă, al cărei administrator este, în timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerţului alte câteva zeci de activităţi secundare, de la editarea ziarelor la "activităţi de servicii suport pentru învăţământ” sau intermedieri în comerţul cu animale.

Acesta este al doilea dosar penal instrumentat de DNA Ploieşti, în care Mircea şi Vlad Cosma sunt inculpaţi. În aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, şi alte două persoane au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA pentru fapte de corupţie.

Astfel, deputatul Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenţă, tatăl acestuia, Mircea Cosma, de luare de mită şi abuz în serviciu, directorul Direcţiei "Patrimoniu" din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, de trafic de influenţă şi dare de mită. Procesul se află pe rolul instanţei supreme.

DNA a început ancheta penală în care Cosma este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă după ce acesta ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Judeţean.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SEBASTIAN GHIŢĂ,
DNA,
/actualitate/sebastian-ghita-mi-au-pus-sechestru-pe-bunurile-imobile-si-pe-conturi-nu-ma-consider-vinovat-14168212
14168212
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.