Se formează un nou "supercontinent". "Pangea Ultima" ar putea aduce sfârşitul oamenilor şi al tuturor mamifeerelor - studiu

Postat la 27 septembrie 2023 46 afişări

Se formează un nou "supercontinent". "Pangea Ultima" ar putea aduce sfârşitul oamenilor şi al tuturor mamifeerelor - studiu

Formarea unui nou "supercontinent" ar putea distruge oamenii şi toate celelalte mamifere încă în viaţă în 250 de milioane de ani, arată cercetătorii.

Folosind primele modele climatice supercomputerizate ale viitorului îndepărtat, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, au prezis cum se vor intensifica extremele climatice după ce continentele lumii vor fuziona pentru a forma un supercontinent, Pangea Ultima, în aproximativ 250 de milioane de ani.

Aceştia au constatat că va fi extrem de cald, uscat şi practic de nelocuit pentru oameni şi mamifere, care nu sunt evoluate pentru a face faţă expunerii prelungite la căldură excesivă.

Cercetătorii au simulat evoluţia temperaturii, a vântului, a ploii şi a umidităţii pentru acest supercontinent şi au folosit modele de mişcare a plăcilor tectonice, chimia şi biologia oceanelor pentru a calcula nivelurile de dioxid de carbon, relatează CNN.

Ei au descoperit că nu numai că formarea Pangea Ultima ar duce la erupţii vulcanice mai regulate, care ar ar arunca dioxid de carbon în atmosferă şi ar încălzi planeta, dar şi că soarele ar deveni mai strălucitor, emiţând mai multă energie şi încălzind şi mai mult Pământul, notează experţii în lucrarea publicată luni în revista Nature Geoscience.

"Supercontinentul ar crea efectiv o triplă lovitură care ar cuprinde efectul de continentalitate, un soare mai fierbinte şi mai mult CO2 în atmosferă", a declarat Alexander Farnsworth, cercetător asociat la Universitatea din Bristol şi autorul principal al lucrării, într-un comunicat de presă de luni.

"Temperaturile generalizate cuprinse între 40 şi 50 de grade Celsius şi extremele zilnice şi mai mari, la care se adaugă nivelurile ridicate de umiditate, ne-ar pecetlui în cele din urmă soarta. Oamenii - împreună cu multe alte specii - ar muri din cauza incapacităţii lor de a elimina această căldură prin transpiraţie, răcorindu-şi corpul", a adăugat Farnsworth.

Căldura crescută, a precizat Farnsworth, ar crea un mediu fără surse de hrană sau apă pentru mamifere.

Deşi există mari incertitudini atunci când se fac previziuni atât de îndepărtate în viitor, cercetătorii au declarat că imaginea pare "foarte sumbră", cu doar 8% până la 16% din terenul de pe supercontinent locuibil pentru mamifere.

Ultima extincţie în masă a avut loc în urmă cu 66 de milioane de ani, când un asteroid a lovit Pământul şi a distrus dinozaurii şi majoritatea formelor de viaţă de pe planetă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oameni,
studiu,
caldura

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.