Sărbătorile în familie provoacă anxietate şi stres. Radu Leca, psiholog: „Este vorba despre traume şi impunere”

Postat la 24 noiembrie 2023 106 afişări

Sărbătorile în familie provoacă anxietate şi stres. Radu Leca, psiholog: „Este vorba despre traume şi impunere”

Reîntoarcerea în locurile natale şi revederea rudelor pot duce la anxietate şi stres. Din cauza tensiunilor, pot apărea neînţelegeri şi certuri între membrii familiei. „Holiday Regression” devine un fenomen din ce în ce mai răspândit în întreaga lume.

Sărbătorile de iarnă reprezintă unul dintre cele mai frumoase momente ale anului, iar, de cele mai multe ori, sunt asociate cu revederea persoanelor dragi şi cu întoarcerea în locurile copilăriei. Totuşi, probabil ai observat şi tu că amintirile pe care ţi le trezesc acestea sau comportamentul rudelor tale, care te tratează de parcă ai rămas tot un copil, îţi provoacă un sentiment de nelinişte. Dacă ai simţi asta, înseamnă că te-ai confruntat cu ceea ce occidentalii numesc „Holiday Regression”.

„Este vorba despre traume şi impunere. Părinţii, au un fel al lor personal de a impune o anumită dinamică şi un anumit stil, vieţii noastre. „Nu eşti îmbrăcat corect”. „Nu ai pus căciulă”, „Cum, iar te-ai apucat să fumezi?”, „Ce să faci? Să bei la masa de Crăciun?”, „Cu cine ai venit la masă, la noi în familie?”, „Cine e ea?”, „Tu nu vezi că e diferită de noi?”, „Cum?Te-ai îndrăgostit de un bărbat?Nu cred că-mi faci asta!” şi lista poate continua, fiindcă părinţii au un stil domninant, evident, în funcţie şi de educaţia, de cum au fost ei crescuţi, de tipurile de dependenţe, de bolile organice pe care le au dar şi de tulburările afective”, a explicat psihologul Radu Leca, pentru Aleph News.

Cititi mai multe pe www.alephnews.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
familie,
impunere,
provocare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.