S-a votat! Adio DEFINITIV motoarelor pe benzină şi motorină în UE. Care a fost singura ţară ce a votat contra

Postat la 28 martie 2023 641 afişări

S-a votat! Adio DEFINITIV motoarelor pe benzină şi motorină în UE. Care a fost singura ţară ce a votat contra

Miniştrii UE au semnat marţi o legislaţie care prevede eliminarea treptată a vânzărilor de maşini şi camionete noi poluante până în 2035, punând capăt rezistenţei de ultim moment a Germaniei şi a unui mic grup de aliaţi.

Acordul, ce pune în sfârşit capăt erei motoarelor poluante, vine după ce Comisia Europeană şi Berlinul ajuns la un compromis pentru e-combustibili - o alternativă sintetică mai ecologică la benzină care emite CO2 pe ţeava de eşapament.

Normele din 2035 reprezintă o parte esenţială a pachetului legislativ ecologic "Fit for 55" al UE, menit să abordeze problema creşterii emisiilor din transportul rutier.

Practic, începând din anul 2035, în Uniunea Europeană vor putea fi fabricate doar autoturisme şi autoutilitare care să nu mai emită particule poluante. Vor putea fi fabricate motoare electrice, inclusiv prin tehnologii cu hidrogen, dar şi motoare ce utilizează combustibili sintetici ecologici.

Conform noilor norme, dacă nu vor fi modificate în urma evaluărilor ulterioare, motoarele pe benzină, motorină sau de tip hibrid nu vor mai putea fi fabricate începând din anul 2035.

Polonia a fost singura ţară care a votat împotriva măsurii la reuniunea Consiliului UE privind Energia. Italia, România şi Bulgaria s-au abţinut de la vot, potrivit cotidianului Le Figaro. În şedinţa de luni, Italia exprimase obiecţii, care însă nu s-au concretizat marţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
votare,
uniunea europeana

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.