Rusia va alimenta cu combustibil nuclear centrala ungurească de la Paks până la sfâşitul lui 2034

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 03 decembrie 2014 62 afişări

Producătorul rus de combustibil nuclear TVEL va continua să alimenteze centrala ungurească de la Paks (centru) până la 31 decembrie 2034, a anunţat compania rusească pe site.

Acest lucru a devenit posibil după ce Agenţia ungară pentru energie nucleară a emis o licenţă pentru prelungirea operaţiunilor la a doua unitate a centralei, a anunţat TVEL pe site marţi seara.

Începând de anul viitor, unităţile centralei care utilizează combustibl nuclear îmbogăţit la nivelul de 4,2% vor trece la folosirea unui combustibil îmbogăţit la nivelul de 4,7%, ceea ce va creşte ciclul de la 12 la 15 luni. Trecerea la acest tip de combustibil va contribui totodată la creşterea puterii şi reducerea costurilor reparaţiilor planificate la unităţi, a adăugat TVEL.

Producătorul rus, care face parte din corporaţia nucleară Rosatom, a furnizat combustibil centralei de la Paks în baza unui contract încheiat în 1999. Contractul este valid pe întreaga durată de viaţă a centralei, extinsă până în 2037, anunţa TVEL în octombrie. Valoarea combustibilului vândut în 2013 a fost de 8,3 milioane de euro.

Paks este singura centrală nucleară din Ungaria, cu patru reactoare ruseşti de tip VVER-440. Ea a generat 15,370 gigawaţi oră anul trecut, reprezentând 50,7% din producţia naţională şi 36,4% din consum.

Biroul Naţional ungar pentru Energie Atomică (OAH) a emis pe 25 noiembrie o licenţă pentru extinderea duratei de viaţă a blocului numărul 2 al centralei de la Paks cu 20 de ani, până la 31 decembrie 2034, la solicitarea depusă cu un an în urmă a proprietarului şi operatorului centralei MVM Paksi Atomeromu, o unitate a companiei de energie ungare de stat MVM.

De asemenea, OAH a acordat centralei de la Paks un permis de extindere a duratei de viaţă a blocului numărul 1 cu 20 de ani, în decembrie 2012.

Cele patru blocuri ale centralei au fost puse în funcţiune în perioada 1982-1987, cu o durată de viaţă estimată la 30 de ani, iar Paks a cerut prelungirea cu 20 de ani.

Ungaria a semnat un acord interguvernamental cu Rusia privind construirea a două noi blocuri la Paks, în ianuarie 2014. Rusia urmează să ofere un credit pe termen lung în valoare de 10 miliarde de euro pentru realizarea investiţiei. Noile blocuri se preconizează că vor fi puse în funcţiune în 2025.

Guvernul ungar a oferit luni, într-un proiect trimis în Parlament, clarificări cu privire la contractele referitoare la extinderea centralei, cărora nu li aplică legea privind licitaţiile publice. În proiect sunt restrânse atât condiţiile de eligibilitate privind participarea companiilor la proiect, cât şi accesul public la datele proiectului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UNGARIA,
NUCLEAR,
RUSIA
/actualitate/rusia-va-alimenta-cu-combustibil-nuclear-centrala-ungureasca-de-la-paks-pana-la-sfasitul-lui-2034-13697653
13697653
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.