Rusia faţă în faţă cu dezastrul: La problema războiului eşuat şi a sancţiunilor europene se mai adaugă şi criza datoriei externe care bate din ce în ce mai des la uşă. Incapacitatea de plată este doar o chestiune de timp

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 25 mai 2022 148 afişări

Rusia faţă în faţă cu dezastrul: La problema războiului eşuat şi a sancţiunilor europene se mai adaugă şi criza datoriei externe care bate din ce în ce mai des la uşă. Incapacitatea de plată este doar o chestiune de timp

SUA a permis pentru câteva zile Rusiei să plătească investitorii americani care au cumpărat o parte din datoria externă a ţării, pentru a-l forţa pe Putin să se folosească de banii cu care alimentează războiul. Recent, Trezoreria SUA a anunţat că scutirea acordată Rusiei a luat sfârşit, iar asta înseamnă probleme mari pentru Moscova, scrie CNBC.

În ciuda scuzelor realitatea rămâne neschimbată pentru că Moscova se confruntă în acest an cu un  val de termene limită pentru plata datoriilor. Primul termen vine chiar în această săptămână şi se ridică la 100 e milioane de euro pentru două obligaţiuni.

Potrivit Reuters şi Wall Street Journal, Ministerul de Finaţe din Rusia se pregăteşte de plată, transferând deja fonduri în acest scop. Totuşi Finanţele n-au scăpat pentru că alte 400 de milioane de dolari vor trebui onorate la final de iunie.

În cazul în care Rusia nu reuşeşte să plătească la timp, va intra într-o perioadă de graţie de 30 de zile, înainte de a se constata oficial intrarea în incapacitate de plată.

Rusia nu s-a mai confruntat cu un default din timpul revoluţiei bolşevice.

Timothy Ash, analist al pieţelor emergent în cadrul firmei de investiţii BlueBay Asset Management, este de părere că intrarea Rusiei în incapacitate de plată este doar o chestiune de timp.

„Rusia nu-şi va putea plăti datori atâta timp cât Putin va fi preşedinte şi atâta timp cât invazia va continua. Defaultul este pe drum”, a declarat analistul pt CNBC.

Economiştii prezic un viitor sumbru pentru Moscova. Rusia îşi va pierde accesul pe aproape orice piaţă, chiar şi pe cea chinezească. Pentru Rusia această situaţie se traduce prin lipsă de capital, de investiţii şi de creştere economică. În aceste condiţii stardardele de viaţă se vor deteriora, iar în final ruşii vor deveni din ce în ce mai săraci.

O asfel de involuţie economică ar amplifica izolarea Rusiei şi ar aduce-o în aceeaşi situaţie în care se află acum Coreea de Nord.

Specialiştii sunt de părere că sancţiunile împotriva Rusiei vor rămâne în picioare pe termen nedeterminat, pentru că discursul Rusiei privind invazia Ucrainei şi „deznasificarea” nu poate fi pur şi simplu anulat.

Analiştii se aşteaptă ca conflictul să continue pe tot parcursul acestui an, pentru că Occidentul şi Rusia încearcă să reconfigureze marile lanţuri de aprovizionare, fără să facă paşi către finalizarea războiului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.