Romaşcanu, despre Firea: Nu poţi face praf cariera unui om politic, doar pentru că stă în Voluntari

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 11 iulie 2023 298 afişări

Nu este momentul să mergem până la a cere demiteri sau demisii politice, spune la RFI senatorul PSD Lucian Romaşcanu, în contextul scandalului legat de bătrânii maltrataţi în azile din Ilfov. El consideră că autorul moral în acest caz este statul, în ansamblul său.

Romaşcanu, despre Firea: Nu poţi face praf cariera unui om politic, doar pentru că stă în Voluntari

Primele demiteri şi demisii, în scandalul legat de bătrânii maltrataţi în azile din Ilfov: şefii Autorităţii pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi directorul general de la ANPIS au fost demişi, în timp ce şeful DSP Ilfov şi-a dat demisia.

„În mod normal, asta ar trebui să fie un prim pas pe calea rezolvării acestui incredibil şi oribil caz. Demisiile vin ca urmare a unei proaste gestiuni, în schimb, răspunderea penală nu trebuie să lipsească, iar ceea ce s-a întâmplat acolo şi nu numai acolo, pentru că din controalele pe care le-au făcut instituţiile statului, am constatat că s-au întâmplat asemenea lucruri şi în Timişoara şi în Sectorul 1 şi în Gorj şi aşa mai departe, este evident o complicitate între responsabili ai instituţiilor statului şi cei care administrau asemenea azile, instituţii pentru ocrotirea bătrânilor şi persoanelor cu dizabilităţi (...). În mod normal, justiţia ar trebui să pedepsească cu ani grei de puşcărie complicităţile respective”, spune Lucian Romaşcanu.

El afirmă că „e complicat să mergi şi să ceri mai sus sau foarte sus demisii, în contextul în care lucrurile sunt extrem de complexe la nivelul conducerii unui minister”. „

„Primeşti zeci de rapoarte, sute de rapoarte, mergi pe premisa că cei pe care îi ai sub tine şi sunt câteva linii de comandă, până la directorul de AJPIS sau eu ştiu ce instituţie, pleci de la premisa că rapoartele care îţi vin de acolo sunt corecte şi lucrurile funcţionează. Sigur că există o analiză, instituţiile statului se vor pronunţa şi vom vedea la sfârşit care va fi concluzia”, adaugă senatorul PSD.

De asemenea, Lucian Romaşcanu afirmă că „nu cred că (Marius Budăi - n.r.)ar trebui să aibă o problemă în acest moment”: „Tot ceea ce trebuia să se facă s-a făcut, au fost controale în august, au fost controale în noiembrie la instituţiile din Ilfov, rapoartele au venit cu solicitări de măsuri, deci lucrurile erau într-un fel rezolvate, din punct de vedere al procedurilor Ministerului Muncii. Că aceia care trebuiau să-şi facă treaba nu şi-au făcut-o şi erau complici la aceste nenorociri, asta este altceva şi aici trebuie să intervină legea, dar instituţiile din subordinea Ministerului Muncii, cel puţin formal, îşi făcuseră treaba”.

El spune că pentru situaţia azilelor „există un autor moral şi anume statul, în ansamblul său, pentru că din păcate, pe zone din răspunderea statului, s-au întâmplat foarte multe lucruri rele. Modul ăsta de a-ţi privatiza serviciul la stat este cel mai dăunător mod cu putinţă de a acţiona, atunci când eşti pus în slujba cetăţeanului”.

„Nu ştiu dacă dumnealui (Florentin Pandele - n.r.), dar instituţia Primăriei Voluntari va trebui să dea o explicaţie pentru faptul că s-au depăşit cu mult termenele respective în răspunsurile către cetăţeni, lucru care a lăsat să se întâmple nişte orori de neimaginat acolo. (...) Eu am văzut declaraţii de-ale doamnei Firea, care aveau toată compasiunea pentru lucrurile care s-au petrecut acolo. În schimb, atacul concertat sigur că a dat naştere la un răspuns foarte aplicat asupra acestor acuzaţii şi pot să spun şi eu exact ce a spus şi dumneaei: dincolo de toate vecinătăţile, cum să spun eu, posibile contacte şi aşa mai departe, doamna Firea şi Ministerul Familiei nu au atribuţii în acest domeniu. Deci orice atac pe care cineva îl face la doamna Firea şi poate fi oricine în această situaţie, trebuie să-l justifice, iar instituţiile trebuie să se pronunţe pe asemenea bănuieli. Nu poţi face praf cariera unui om politic, doar pentru că trece sau stă în Voluntari sau că a avut pe cineva la un moment dat care a lucrat acolo. Trebuie foarte clar făcute cercetări, iar doamna Firea a fost prima care a spus că dacă se va dovedi o minimă vinovăţie a dumneaei în acest caz, îşi va da demisia şi se va retrage din viaţa publică”, încheie Romaşcanu.

Mai multe descinderi au avut loc marţi la trei cămine de bătrâni din Voluntari şi Ilfov, unde au fost găsiţi aproximativ 100 de vârstnici umiliţi, flămânzi, neîngrijiţi şi lăsaţi în mizerie. Anchetatorii spuneau că este vorba despre un grup infracţional organizat a obţinut un profit de peste 5 milioane de lei cu aceste azile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romaşcanu,
firea,
azile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.