România va avea prima Olimpiadă de securitate cibernetică recunoscută de Ministerul Educaţiei

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 19 februarie 2024 21 afişări

În câţiva ani vom vedea mai mulţi tineri ce fie vor alege o carieră în securitate cibernetică, fie vor deveni nişte specialişti IT în orice domeniu, conştienţi de ameninţările cu care vine inovaţia şi, sper eu, responsabili.

România va avea prima Olimpiadă de securitate cibernetică recunoscută de Ministerul Educaţiei

România va organiza pentru prima dată o Olimpiadă de Securitate Cibernetică recunoscută de Ministerul Educaţiei, care se va desfăşura pe platorma CyberEDU.ro, un spinoff al companiei de securitate cibernetică Bit Sentinel.

„Aş îndrăzni să spun că este cel mai important eveniment din România ultimilor ani atunci când vine vorba de promovarea securităţii cibernetice în mediul pre-universitar (nu cred că sunt nici multe ţări în EU ce au o olimpiadă în domeniu) şi o şansă importantă pentru elevi de a se afirma într-un cadru recunoscut şi de mediul educaţional de la noi”, a scris pe LinkedIN Andrei Avădănei, CEO al Bit Sentinel.

Impactul competiţiei se va resimţi la nivelul întregii pieţe, a spus el. „Ce înseamnă pentru elevi?

- Elevii cu rezultate şcolare bune la Olimpiada de Securitate Cibernetică vor primi diplome recunoscute de Min. Educaţiei, ce probabil in anii urmatori vor ajunge să fie recunoscute şi la admitere în facultăţile din România.

- Se construiste un lot naţional, ca la celelalte olimpiade, iar cei mai buni ajung să reprezinte România la competiţiile europene, cum ar fi Campionatul European de Securitate Cibernetică

- Se vor aloca şi nişte bugete pentru premii / delegaţiile internaţionale / cazări / transport

- Tot mai mulţi profesori se vor implica şi vor putea ghida un început de carieră în securitate cibernetică

Ce înseamnă pentru industrie?

În câţiva ani vom vedea mai mulţi tineri ce fie vor alege o carieră în securitate cibernetică, fie vor deveni nişte specialişti IT în orice domeniu, conştienţi de ameninţările cu care vine inovaţia şi, sper eu, responsabili.

Ce înseamnă pentru noi?

CyberEDU.ro, un spin-off al BIT SENTINEL, devine platforma oficială unde se va organiza Olimpiada de Securitate Cibernetică în acest an şi, sper, în anii ce vor urma. De asemenea, resursele educaţionale din UNbreakable România, program dezvoltat de BIT SENTINEL şi Orange fac parte din resursele recomandate de Ministerul Educaţiei pentru pregătirea la OSC.

Bineînţeles, această realizare este de etapă, şi munca abia de acum începe. Profit de ocazie şi vreau să mulţumesc colegilor (echipa e muult mai mare dar cei mai activi - Lucian, Valentina, Darius, Daniel, Mihai-Alexandru si Adina) ce, an de an se implică in toate iniţiativele noastre din acest domeniu cum ar fi UNbreakable România sau ROCSC şi că au înţeles că tot ce facem nu e doar CSR şi să "dea bine".

Ce înseamnă pentru mine?

Au trecut doar 14 ani de la primul concurs de securitate cibernetică, organizat în 2011 la prima ediţie DefCamp. Mi-aş fi dorit o Olimpiadă în liceu cum era ONI sau Infoeducatie, pentru securitate cibernetică, acum o avem pentru noile generaţii!

Conceptul Olimpiadei de Securitate Cibernetică a fost dezvoltat de un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, DNSC, Centrului Naţional Cyberint, ANSSI împreună cu experţi de la Orange România şi Bit Sentinel.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.