România, Bulgaria şi Grecia au semnat un acord pentru interconectarea reţelelor de gaze naturale

Autor: Florentina Dragu Postat la 22 aprilie 2015 226 afişări

România, Bulgaria şi Grecia au semnat miercuri un acord pentru conectarea reţelelor naţionale de transmisie a gazelor naturale, proiect ce va necesita investiţii totale de circa 220 de milioane de euro, transmite Wall Street Journal.

Înţelegerea a fost semnată la Sofia de către oficiali din ministerele de energie din cele trei ţări, la patru luni după încheierea, la Bruxelles, a unui acord colaborare pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze de gaze naturale.

Coridorul vertical România-Bulgaria-Grecia va fi operaţional în 2018, a declarat Zhecho Stankov, secretar de stat în ministerul bulgar al Energiei.

"Obţinem, în sfârşit, o nouă sursă de gaze naturale. Până acum am fost dependenţi în totalitate de o singură sursă: Rusia", a spus Stankov într-o conferinţă de presă.

Consumul intern de gaze al Bulgariei atinge circa trei miliarde de metri cubi pe an, iar 95% din cantitate este importată din Rusia.

Spre comparaţie, România a consumat anul trecut 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cea mai mare parte fiind asigurată din producţia internă, de Romgaz şi OMV Petrom.

Acordul semnat miercuri survine în contextul în care Comisia Europeană a acuzat formal compania rusă de stat Gazprom de încălcarea regulilor antitrust pe piaţa gazelor naturale în opt ţări, şi anume Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROMÂNIA,
GAZE NATURALE,
INTERCONECTARE
/actualitate/romania-bulgaria-si-grecia-au-semnat-un-acord-pentru-interconectarea-retelelor-de-gaze-naturale-14139897
14139897
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.