Riscul ca epidemia de Ebola să se extindă în UE este "foarte scăzut", asigură Bruxellesul

Autor: Luminiţa Bogdan Postat la 08 august 2014 40 afişări

Comisarul european pentru Sănătate Tonio Borg a apreciat, vineri, că este "extrem de scăzut" riscul ca epidemia de febră hemoragică Ebola să se extindă în Europa, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat stare de "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial".

"Doresc să-i asigur pe cetăţeni că riscul de răspândire a Ebola pe teritoriile europene este extrem de scăzut. Acesta, în primul rând pentru că puţine dintre persoanele care se deplasează în Europa sunt susceptibile de a fi infectate şi, în al doilea rând, pentru că virusul se transmite doar prin contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane bolnave'', a declarat comisarul Tonio Borg, într-un comunicat.

"UE urmăreşte de câteva luni situaţia din Africa de Vest şi, în cazul puţin probabil ca virusul să afecteze Europa, suntem pregătiţi să facem faţă" situaţiei, a asigurat comisarul european pentru Sănătate.

Un spaniol contaminat cu Ebola în Liberia a fost repatriat joi în Spania pentru tratament. "Gândurile mele se îndreaptă spre victime şi familiile lor", a mai afirmat comisarul Borg, salutând "eforturile comunităţilor afectate de epidemie" şi ale "miilor de persoane implicate în lupta" împotriva virsului, care a provocat deceseul a aproape 1.000 de persoane de la începutul anului.

Declaraţia oficialului european intervine în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat vineri că epidemia de febră hemoragică Ebola reprezintă o "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial".

Pe fondul agravării situaţiei, este necesar "un răspuns internaţional coordonat" pentru oprirea şi regresul extinderii Ebola la nivel internaţional", a afirmat directoarea generală a OMS, doctorul Margaret Chang. Epidemia de Ebola este "cea mai importantă şi cea mai gravă" din ultimele patru decenii, a adăugat ea.

Comisia Europeană contribuie la pregătirea şi coordonarea administrării riscurilor cu statele membre şi cu susţinerea Centrului european pentru prevenirea şi controlarea maladiilor, precum şi cu OMS.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
EBOLA,
/actualitate/riscul-ca-epidemia-de-ebola-sa-se-extinda-in-ue-este-foarte-scazut-asigura-bruxellesul-13058638
13058638
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.