Rezultate Evaluare Naţională 2015. Ce au făcut candidaţii la probele de la examen în Bucureşti şi în toate judeţele din ţară

Postat la 26 iunie 2015 236 afişări

Rezultatele de la Evaluare Naţională 2015 au fost publicate astăzi, urmând ca după ora 16:00, elevii care sunt nemulţumiţi de notele obţinute să poată depune contestaţie.

Contestaţiile depuse după aflarea rezultatelor de la Evaluare Naţională 2015 se rezolvă în perioada 27-29 iunie, iar rezultatele finale de la Evaluare Naţională se afişează marţi, 20 iunie.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că 79,3 la sută dintre candidaţii la Evaluarea Naţională au obţinut medii peste 5, cu aproape 10 puncte procentuale mai mulţi decât anul trecut, când ponderea celor cu medii peste 5 a fost puţin peste 70 la sută.

Dintre absolvenţii clasei a VIII-a care au fost prezenţi la Evaluarea Naţională, 158.568 au obţinut medii peste 5, număr aproximativ egal cu cel de anul trecut, a precizat ministrul Educaţiei.

Medii peste 5 au obţinut la proba de limba şi litearatura română 85,4 la sută dintre candidaţi şi la matematică - 73,5 la sută.

Ministrul Educaţiei a mai spus că 409 elevi au obţinut medii de 10, faţă de 225 anul trecut.

În toate judeţele, mai puţin în Teleorman, a crescut ponderea candidaţilor cu medii peste 5. În Teleorman, ponderea acestora a scăzut de la aproximativ 70 la sută la 67 la sută.

În Bucureşti, ponderea elevilor cu medii peste 5 a fost de 89 la sută, faţă de 82,8 la sută anul trecut.

SITUAŢIA PE JUDEŢE

Cluj: Număr dublu de medii de 10 la Evaluarea Naţională, faţă de anul trecut

Un număr de 43 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a din judeţul Cluj au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, dublu faţă de anul trecut, când au fost înregistrate 20 de astfel de medii, proporţia celor care au obţinut media peste 5 fiind, la nivel judeţean, de 91,50 la sută.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că au fost trei unităţi de învăţământ în municipiu cu câte şapte elevi care au obţinut media 10, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ceea ce ne-am aşteptat s-a întâmplat, ne aşteptam la rezultate bune, se vede efectul simulărilor, pentru că în acest an rezultatele la simulări au fost mai mari decât anul trecut. Astfel, la nivel de judeţ, procentul elevilor de clasa a VIII-a din judeţul Cluj care au obţinut media peste 5 este în acest an de 91,50%, faţă de 82,82 cât a fost anul trecut. De asemenea, avem un număr de 43 de elevi care au avut media 10, faţă de 20 câţi au fost anul trecut. Avem trei unităţi şcolare cu câte 7 elevi care au avut media 10 - Colegiul Racoviţă, Liceul Bălcescu şi Şcoala Bob, toate din Cluj-Napoca. Celelalte medii de 10 s-au înregistrat în alte şcoli. Ne aşteptăm la medii mari de intrare în liceu”, a spus Cuibus.

Potrivit acestuia, au fost obţinute 313 note de 10 la Matematică, 88 la Limba română şi 7 la Limba maternă.

Evaluarea Naţională în judeţul Cluj s-a desfăşurat în 119 centre de examen, probele fiind susţinute de un număr de 4.393 de elevi.

Contestaţii se pot depune în cursul zilei de vineri, iar rezultatele după contestaţii vor fi afişate marţi.

Anul trecut, la Evaluarea Naţională s-au înregistrat în Cluj 20 de medii de 10.

Constanţa: Peste trei sferturi dintre elevii care au susţinut Evaluarea Naţională au note peste 5

Peste trei sferturi dintre elevii care au susţinut Evaluarea Naţională la Constanţa au obţinut note peste 5, indică rezultatele iniţiale prezentate, vineri, de Inspectoratul Şcolar Judeţean, ponderea fiind cu aproape 10 la sută mai mare decât anul trecut.

Astfel, potrivit datelor făcute publice, vineri, de ISJ Constanţa, 77,29 la sută dintre absolvenţii de clasa a VIII-a au obţinut note peste 5 la Evaluarea Naţională - 85,00 la sută la Limba şi literatura română şi 70,78 la sută la Matematică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dintre absolvenţii care au luat note peste 5, un număr de 259 au obţinut nota 10 la Matematică şi 18 au fost evaluaţi cu nota maximă la Limba şi literatura română, înregistrându-se astfel, în total, 12 medii de 10.

Contestaţiile vor putea fi depuse vineri, în intervalul 16.00 - 20.00, la unitatea de învăţământ unde au fost susţinute probele, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 30 iunie.

Comparativ cu rezultatele Evaluării Naţionale din 2014, în acest an s-a înregistrat o creştere cu 8,88 la sută, mai precizează reprezentanţii ISJ Constanţa.

Anul trecut, în judeţul Constanţa, 68,41 la sută dintre absolvenţi au obţinut note peste 5 la Evaluarea Naţională.

La Evaluarea Naţională din acest an s-au înscris 6.562 de absolvenţi de clasa a VIII-a, care au susţinut probele în 152 de centre de examen.

Trei medii de 10 la Evaluarea Naţională din Timiş, faţă de patru anul trecut

Doar trei elevi care au absolvit clasa a VIII-a din judeţul Timiş au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, faţă de patru, câţi au fost anul trecut, în timp ce 1.163 de elevi au luat medii sub cinci, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, 4.533 de elevi, absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţ, au participat la examenul de Evaluare Naţională, în urma căruia doar trei elevi au luat medii generale de 10.

În total, 1.163 de elevi au obţinut medii sub 5.00, din care 51 de elevi au obţinut medii între 1 şi 1,99, alţi 201 elevi au obţinut medii între 2 - 2,99, iar alţi 360 de elevi - medii între 3- 3,99. Totodată, 551 de elevi au obţinut medii între 4 – 4,99.

De asemenea, 3.370 de absolvenţi de clasa a VIII-a care au susţinut examenul de Evaluare Naţională au obţinut medii peste 5.

În total, au fost 12 note de 10 la Limba si literatura română şi 144 de note de 10 la Matematică. Nu a fost obţinută nicio notă de 10 la Limba maternă.

La Evaluarea Naţională din Timiş au participat în total, 4.533 elevi.

Anul acesta, 74,35 la sută dintre absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut examenul de Evaluare Naţională au obţinut medii peste cinci la acest examen. Comparativ, anul trecut, în judeţul Timiş, 61,20 la sută dintre elevii care au susţinut acest examen au obţinut medii peste 5.

De asemenea, anul trecut au fost patru medii generale de 10.

Admiterea în liceu, prin repartizare computerizată, în trei etape

Portalul Ministerului Educaţiei, edu.ro, va publica ierarhia la nivelul ţării a elevilor care au susţinut examenul de Capacitate, după afişarea rezultatelor finale, după contestaţii.

Admiterea în liceu se face prin repartizare computerizată. Media de admitere în liceu se calculează ca medie ponderată între media de la Evaluarea Naţională 2015 (75 la sută) şi media notelor din gimnaziu (25 la sută). Pentru admiterea în liceu nu este necesară o medie minimă.

Repartizarea computerizată în liceu va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere, din 3 până în 7 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora, iar în 14 iulie va avea loc repartizarea computerizată.

A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 15-30 iulie, repartizarea computerizată fiind programată în 23 iulie.

În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 3-4 septembrie.

Subiectele date la Evaluare Naţională 2015

Subiectele date la limba şi literatura română

Baremul de la limba şi literatura română

Subiectele şi baremele de la limba şi literatura maternă

Subiectele de la matematică

Baremul de la matematică

Ce trebuiau să facă elevii la subiectele de la limba şi literatura română, de la Evaluare Naţională 2015

La primul subiect, notat în total cu 42 de puncte, elevii au primit un fragment din "Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos", text cules de Petre Ispirescu, legat de care au avut de îndeplinit cinci cerinţe: să noteze câte un antonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "frumoasă", "bucurie", "venea" (6 puncte); să explice rolul cratimei în secvenţa "încât p-aci era" (6 puncte); să transcrie două cuvinte sau grupuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii (6 puncte); să formuleze două idei principale/secundare din textul dat (6 puncte); să prezinte în 30-50 de cuvinte semnificaţia secvenţei "Atunci îi mai veni nima la loc şi se mulţumi a aştepta până a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznici să se puie să prinză pe hoţi. Dară aşi! unde e pomana aia! (6 puncte).

Tot la primul subiect, elevii au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa la specie a basmului popular "Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos". Pentru rezolvarea corectă a acestei cerinţe au fost acordate 12 puncte.

La subiectul al doilea, notat cu 36 de puncte, elevii au primit un text dintr-un articol publicat în presă, cu titul "Este ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată", scris de Oana Antonescu, şi au avut de rezolvat două subpuncte.

La subpunctul A, elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe, dintre care într-una se cerea formularea câte unui enunţ în care să fie precizate data la care se sărbătoreşte Ziua Universală a Iei şi numele tabloului pictat de Constantin Daniel Rosenthal. De asemenea, elevii trebuiau: să scrie numele autoarei şi titlul articolului din care a fost extras fragmentul dat; să menţioneze ce parte de vorbire sunt cuvintele din text "românească", "în", "garderoba"; să precizează funcţia sintactică a cuvintelor "patru" şi "ia";  să transcrie propoziţia principală şi cea subordonată din fragmentul "Ia poate fi purtată în orice sezon, pentru că niciodată nu va fi demodată", precizând felul subordonatei; să construiască o frază alcătuită din două propoziţii în care să existe o propoziţie subordonată completivă indirectă, introdusă prin pronumele relativ "care". Fiecare cerinţă a fost notată cu 4 puncte.

La subpunctul B, elevii au avut de redactat, în 80-150 de cuvinte, o naraţiune în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zi de sărbătoare. Pentru rezolvarea corectă a acestei cerinţe, elevii pot primi 12 puncte.

Cum se rezolvau subiectele de la matematică, de la Evaluare Naţională 2015

La sfârşitul lunii februarie, elevii de clasa a VIII-a au susţinut simularea Evaluării Naţionale 2015, la limba şi literatura română, matematică şi limba şi literatura maternă. Atunci au fost prezenţi 180.442 de elevi de clasa a VIII-a, cu 1,46 la sută mai mulţi decât în 2014. Dintre aceştia, 91.445 de elevi, respectiv 50,68 la sută, au obţinut medii de promovare, fiind cu 1,85 la sută mai mulţi faţă de 2014.

La examenele de la Evaluarea Naţională din iunie 2014, 71,12% la sută dintre participanţi au obţinut medii peste 5, faţă de 75,91% în 2013. Dintre cei 165.188 de candidaţi înscrişi atunci, la Evaluarea Naţională au participat 159.953 (96,8%).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/rezultate-evaluare-nationala-2015-ce-au-facut-candidatii-la-probele-de-la-examen-in-bucuresti-si-in-toate-judetele-din-tara-14507843
14507843
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.