Revista presei economice din Romania

Postat la 29 iunie 2010 13 afişări

Urmeaza al doilea val de concedieri in mediul privat? Cumpara turcii de la Ulker fabrica Kandia Excelent? Cum se face ca judetul Calarasi vireaza la buget TVA de doar 5 milioane de lei pe an?

Patronii firmelor din Romania se asteapta la continuarea concedierilor in urmatoarele doua luni, anticipand si o majorare a preturilor, conform unei anchete de conjunctura realizata de Institutul National de Statistica inainte de anuntul Guvernului privind majorarea TVA, scrie Gandul. Romanii au tranzactionat aproximativ 134.000 de locuinte in primele cinci luni din acest an, in scadere usoara fata de acelasi interval din anul trecut, un sfert dintre achizitii fiind realizate pe credit.

Majorarea TVA va atrage un al doilea val de concedieri in mediul privat, cu peste 10% dintre firme silite sa dea afara oameni, crede Ovidiu Nicolescu, seful Consiliului National al IMM-urilor, citat de Evenimentul Zilei. Romanii lasa pe ultima suta de metri aprovizionarea cu produse de baza la preturile nemajorate de cresterea TVA, desi unele hipermarketuri spun ca weekendul trecut au inregistrat deja vanzari duble la ulei, zahar, faina, malai.

Investitorii in productia de energie din surse regenerabile vor primi mai multe stimulente, odata cu modificarea legislatiei din domeniu; actul normativ a fost trimis deja presedintelui tarii pentru promulgare, anunta Adevarul. Kraft Foods pregateste vanzarea fabricii Kandia Excelent din Bucuresti, preluata anul trecut in urma achizitiei companiei Cadbury, iar surse din piata de profil sustin ca fabrica de ciocolata va fi cumparata de turcii de la Ulker.

Romania Libera publica un reportaj in care incearca sa explice situatia judetului Calarasi, care vireaza cei mai putini bani din TVA la bugetul de stat - doar 5 milioane de lei pe an. Aproximativ 30-40% din populatia tarii continua sa aiba aceleasi obiceiuri de consum, poate cu mici modificari, ca si inainte de criza - "aceleasi vacante, iesiri la restaurante, cinematografe, malluri", sustine Mihai Popescu, noul CEO al Aviva, intr-un interviu pentru acelasi ziar.

Companiile sunt dispuse sa plateasca cu 30% mai mult pentru a scapa din zona Pipera, scrie Ziarul Financiar: e vorba de companii care au intrat pe piata cand birourile din centru aveau foarte putine spatii disponibile si au fost nevoiti sa inchirieze in Pipera. Ziarul anunta ca dupa aproape trei luni de suspendare, autoritatile de la Bruxelles au reluat platile catre AMPOSDRU, autoritatea care gestioneaza fonduri in valoare de 4,2 mld. euro pentru dezvoltarea resurselor umane.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-6458596
6458596
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.