Recesiunea cuprinde încet şi sigur Europa: După ce economia Germaniei a călcat pedala de frână, urmează rândul Marii Britanii să se confrunte cu o încetinire a activităţii economice, iar investitorii nu sunt deloc mulţumiţi

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 20 iunie 2023 2825 afişări

Recesiunea cuprinde încet şi sigur Europa: După ce economia Germaniei a călcat pedala de frână, urmează rândul Marii Britanii să se confrunte cu o încetinire a activităţii economice, iar investitorii nu sunt deloc mulţumiţi

Marea Britanie se îndreaptă cu paşi rapizi către recesiune dacă Banca Angliei va majora rata dobânzii de referinţă cu 6%, potrivit ultimelor analize, iar investitorii nu sunt mulţumiţi. Recent, economia Germană a intrat oficial în recesiune după ce cele mai recente date au indicat o contracţie economică care s-a întins pe două trimestre consecutiv, scrie Bloomberg.

PIB-ul s-ar putea contracta cu 0,3% în 2023 şi cu 1,4% în 2024 conform ultimelor prognoze care presupun că banca centrală va veni cu o nouă majorare a ratei de 1,5%, în ceea ce este catalogat drept cel mai agresiv ciclu de înăsprire a politicii monetare din ultimele patru decenii.

Perspectivele economice ale Marii Britanii sunt din ce în ce mai sumbre, în contextul în care inflaţia continuă să rămâna ridicată, iar pe piaţa muncii sunt aşteptat turbulenţe, care alimentează zvonurile privind apariţia unei spirale inflaţioniste.

Guvernatorul Bank of England , Andrew Bailey, a declarat că inflaţiei îi ia mai mult timp decât se aştepta să scadă.

În ultimele săptămâni, investitorii s-au grăbit să parieze privind creşterea ratelor, anticipând aproape în totalitate o creştere până la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. În prezent, pieţele pariază pe o creştere a ratelor cu cel puţin un sfert de punct joi, la 5% până în august şi la aproape 6% până în februarie.

Ratele la acest nivel ar trimite ratele la creditele ipotecare şi mai departe în teritoriul pe care BOE l-a identificat ca fiind periculos pentru gospodării, cu peste 1 milion de cereri de refinanţare a creditelor.

Aceasta ar produce o contracţie severă a PIB-ului, dar una mai puţin dură decât cea suferită în timpul blocajelor pandemice sau în 2009, în urma crizei financiare mondiale. Totodată ar reprezenta o provocare pentru guvernul conservator al prim-ministrului Rishi Sunak, care se aşteaptă ca acesta să lupte la următoarele alegeri din 2024.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.