Puşkov: Sistemele ruseşti S-300 pentru Iran nu ameninţă Israelul

Autor: Gaidau Ion Postat la 16 aprilie 2015 27 afişări

Sistemele ruseşti de rachetă de tip S-300 care urmează să fie livrate Iranului sunt de natură defensivă şi nu pot constitui o ameninţare pentru Israel, a dat asigurări miercuri, la Paris, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei de Stat, Aleksei Puşkov, citat de agenţia rusă Tass.

"Nu pot să fiu de acord" cu avertizările unor politicieni israelieni potrivit cărora sistemele de rachete ruseşti de tip S-300 pe care Iranul vrea să le primească până la sfârşitul acestui an constituie "o ameninţare pentru securitatea Israelului", a afirmat Puşkov.

"Este vorba de un sistem antirachete care nu poate fi folosit în scopuri ofensive. Acest sistem a fost conceput doar pentru apărare în caz de atac aerian", a precizat oficialul de rang înalt de la Moscova în cadrul unei intervenţii la un eveniment organizat de Asociaţia pentru dialog franco-rus.

Aleksei Puşkov a făcut aceste declaraţii a doua zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au purtat o discuţie telefonică în cadrul căreia cei doi lideri au discutat pe marginea deciziei Rusiei de a exporta în Iran anumite tipuri de produse, inclusiv sisteme de rachete de tip S-300.

Potrivit Kremlinului, Putin i-a atras atenţia lui Netanyahu asupra faptului că sistemele de rachete de tip S-300 sunt strict defensive şi incapabile, prin urmare, să constituie o ameninţare pentru securitatea statului evreu sau a altor ţări din Orientul Mijlociu.

Vladimir Putin a semnat luni un decret care va permite intensificarea schimburilor economice între Rusia şi Iran, inclusiv vânzarea unor sistemele de rachete de tip S-300.

Potrivit decretului, Rusia va livra grâu şi materiale de construcţii în Iran, o ţară vizată de sancţiuni internaţionale, în schimbul petrolului furnizat de regimul de la Teheran.

Decretul prezidenţial va permite şi onorarea contractului care prevede vânzarea de către Rusia a unor sisteme de rachete de tip S-300 în Iran, o măsură denunţată imediat de Statele Unite şi Israel.

Prin acest decret, care nu înseamnă modificarea în vreun fel a sancţiunilor internaţionale, Rusia speră să facă un pas înaintea Occidentului, în relaţia cu Iranul. Marile puteri din grupul P5+1 (Rusia, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania) au ajuns la un acord de principiu cu Iranul în domeniul nuclear şi ar putea atenua regimul de sancţiuni impus Teheranului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
RUSIA,
ISRAEL
/actualitate/puskov-sistemele-rusesti-s-300-pentru-iran-nu-ameninta-israelul-14123489
14123489
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.