Promisiunile de austeritate dură ale excentricului libertarian Javier Milei au convins FMI: Argentina, o ţară răvăşită de crize economice, va primi o infuzie de 4,7 mld. dolari, cu care noul preşedinte vrea să refacă economia

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 11 ianuarie 2024 1143 afişări

Promisiunile de austeritate dură ale excentricului libertarian Javier Milei au convins FMI: Argentina, o ţară răvăşită de crize economice, va primi o infuzie de 4,7 mld. dolari, cu care noul preşedinte vrea să refacă economia

Argentina, una dintre ţările cu cele mai problematice situaţii economice din lume, este pe cale să primească din partea FMI 4,7 miliarde de dolari. Decizia FMI este cel puţin surprinzătoare, ţinând cont de faptul că ţara condusă de Javier Milei n-a reuşit în trecut să ramburseze împrumuturile anterioare, scrie Financial Times.

Banii includ o tranşă de 3,3 miliarde de dolari din împrumut care trebuia să fie plătită în noiembrie, dar care a fost întârziată de învestirea lui Milei în decembrie, şi 1,4 miliarde de dolari pe care FMI a fost de acord să îi plătească înainte de termen. Împrumutul poate reprezenta un colac de salvare pentru ambiţioasele tranşe de reforme pe care Milei le pregăteşte în speranţa că aduce Argentina către zona de stabilitate economică.

Rezervele de valută forte ale Argentinei s-au evaporat pe fondul celei mai grave crize economice din ultimele două decenii. Guvernul se bazează pe plăţile efectuate de FMI pentru a rambursa fondul pentru banii împrumutaţi anterior în cadrul programului - care a fost lansat pentru prima dată în 2018 şi refinanţat în 2022 - cu rambursări în valoare de peste 2,7 miliarde de dolari care vor trebui efectuate până la 1 februarie.

Dacă Argentina se va confrunta din nou cu imposibilitatea de ramburs a acestora, situaţia ar putea transmite o undă de şoc pe pieţe şi ar diminua încrederea şi aşa scăzută în capacitatea de redresare a ţării.

Milei a promis de mult timp că măsurile sale de austeritate vor fi mai drastice decât cele cerute de FMI. El a încercat să creeze un contrast cu guvernul peronist anterior, de stânga, care a fost departe de a atinge obiectivele fondului privind echilibrul fiscal, acumularea de rezerve şi limitarea tipăririi de bani.

Planul economic de care incluide o „terapie de şoc” pe care Milei a început să îl implementeze luna trecută include reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe cu scopul de a ajunge la un excedent bugetar primar în acest an, ceea ce ar depăşi ţinta de deficit fiscal pentru 2024 de 0,9% din produsul intern brut aprobată de fond anul trecut.

Oficialii Fondului, care au vizitat Argentina în această săptămână, au declarat miercuri că echipalui Milei „s-a mişcat rapid şi decisiv pentru a dezvolta şi a începe să implementeze un pachet puternic de politici pentru a restabili stabilitatea macroeconomică şi sunt pe deplin determinaţi să readucă programul actual pe calea cea bună”.

Întârzierea plăţii din noiembrie a forţat noul guvern al lui Milei să contracteze un împrumut punte de la CAF, cu sediul la Caracas, pentru a face o altă rambursare de 900 de milioane de dolari în decembrie. Potrivit presei locale, o linie de credit de mai multe miliarde de dolari din China, la care a apelat guvernul anterior, nu a fost reînnoită de la alegerea lui Milei.

FMI nu a reuşit să negocieze o refinanţare mai amplă a programului, care ar fi putut oferi lichidităţi suplimentare pentru a sprijini Argentina în timpul reformelor sale - o perspectivă pe care unii membri ai echipei preşedintelui o avansaseră în timpul campaniei. Purtătorul de cuvânt al lui Milei a declarat luni că acesta nu a căutat noi fonduri de la FMI, care este profund urât în Argentina.

„Fondul va dori să vadă în primul rând dacă planul agresiv de austeritate al lui Milei este sustenabil din punct de vedere social şi politic, ceea ce până acum nu este clar. Nu cred că niciuna dintre părţi nu are un stimulent pentru a căuta un nou acord acum. Situaţia este: să stabilizăm mai întâi economia şi în 2025 vom discuta din nou.” a declarat Sebastian Menescaldi, director asociat la firma de consultanţă economică EcoGo.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
argentina,
fmi,
austeritate,
primire,
criza,
economie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.