PROFIL: Numele caritatii sau despre donatii cu noua zerouri

Postat la 04 iulie 2006 1 afişăre

Faptul ca Warren Buffett, al doilea cel mai bogat om al lumii, va dona cea mai mare parte a averii sale de 42 mld. $ catre Bill & Melinda Gates Foundation nu mai e o stire. Buffett stabileste insa un record greu de egalat, iar gestul sau ar putea fi urmat de alte personalitati din lumea afacerilor.

Faptul ca Warren Buffett, al doilea cel mai bogat om al lumii, va dona cea mai mare parte a averii sale de 42 mld. $ catre Bill & Melinda Gates Foundation nu mai e o stire. Buffett stabileste insa un record greu de egalat, iar gestul sau ar putea fi urmat de alte personalitati din lumea afacerilor.

 

Anuntul lui Buffett (nascut pe 30 august 1930) vine la scurt timp dupa cel al lui Bill Gates, care se va retrage din functiile executive detinute la Microsoft si se va dedica, de la jumatatea anului 2008, actiunilor caritabile. Cele 31 de miliarde de dolari din averea lui Buffett care vor merge la Fundatia Gates va dubla fondurile acesteia, rezultatul fiind un Microsoft al caritatii, de peste cinci ori mai mare decat Ford Foundation, aflata pe locul doi in ierarhia institutiilor de acest gen si care controleaza active de circa 12 miliarde de dolari.

 

Iar cunoscatorii spun ca acesta ar putea fi abia inceputul si ca exemplul dat de cei mai bogati oameni ai lumii va fi urmat si de altii. "Vom vedea si alte transferuri semnificative de averi personale in zona filantropica", spune Susan Berresford, presedinta Ford Foundation, iar Jon Huntsman, presedintele companiei chimice Huntsman, care controleaza in jur de 500 de milioane de dolari in fonduri destinate luptei impotriva cancerului, saraciei si pentru educatie este de aceeasi parere.

Miscarea lui Buffett se inscrie in filozofia sa de afaceri: "ofera-ti activele managerilor de incredere si lasa-le acestora libertatea de a lua decizii". Si ce decizii!, pentru ca fundatia va controla echivalentul PIB-ului a aproape 40 de state ale lumii.

 

Gates Foundation va avea astfel posibilitatea de a oferi anual, incepand cu 2009, fonduri ce insumeaza trei miliarde de dolari, o suma mai mare decat bugetul UNICEF (2,7 miliarde dolari in 2005). Thomas Springer de la WK Kellogg Foundation, organizatie de sapte miliarde de dolari, crede ca in spatele acestor bani s-ar putea ascunde si unele capcane: "... provocarea va fi, pentru Gates Foundation, sa reziste incercarilor de a face prea mult. Trei miliarde de dolari sunt o multime de bani de cheltuit intr-un an".

 

Intre Buffett si Gates s-a dezvoltat, in timp, o relatie extrem de stransa. Joaca bridge online si isi petrec vacantele impreuna. Si Buffett, si Gates si-au anuntat intentia de a dona o mare parte din averile acumulate (in cazul fondatorului Microsoft 95% dintr-o avere de  50 de miliarde de dolari). "O persoana bogata trebuie sa lase copiilor destul pentru a face orice, dar nu suficient pentru a nu mai face nimic", a spus Buffett, care a mai oferit sume substantiale si fundatiei intemeiate de sotia sa decedata, precum si celor trei copii ai sai, valoarea totala a donatiei ridicandu-se la 37 mld. dolari.

In primavara acestui an "oracolul din Omaha" a anuntat desemnarea unui succesor pentru conducerea grupului Berkshire Hathaway, dar nu a facut public numele acestuia. Buffett a preluat Berkshire in 1965, iar 1.000 de dolari investiti atunci in companie ar valora acum in jur de 5,5 mil. dolari.

 

In ultimul deceniu valoarea actiunilor Berkshire s-a triplat; compania detine participatii considerabile la Coca-Cola, Wells Fargo si American Express si are in total 42 de filiale in diverse domenii. Stilul de lucru al lui Buffett este minimalist: in biroul sau, in care sta singur o mare parte a timpului, nu se afla nici un computer, evita intrunirile si pe consilieri si nu solicita rapoarte frecvente din partea managerilor. Compania nu dispune de un comitet de investitii, nu are compartiment de PR, de relatii cu investitorii sau juridic. Sediul are numai 17 angajati. Reteta sa:  "Mi-am creat un mediu bun. Tot ce trebuie sa fac este sa gandesc si sa nu ma las influentat de altii".

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

/actualitate/profil-numele-caritatii-sau-despre-donatii-cu-noua-zerouri-1006313
1006313
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.