Procurorii DNA au ridicat documente de la sediul CJ Hunedoara pentru dosare aflate în cercetare

Autor: Departamentul Corespondenţi Postat la 28 aprilie 2015 116 afişări

Procurorii DNA Alba au ridicat, marţi, de la sediul CJ Hunedoara, documente pentru anchete derulate în 2014, în care mai multe persoane sunt cercetate pentru corupţie, inclusiv preşedintele instituţiei, Mircea Moloţ, şi adjunctul acestuia Tiberiu Balint, ambii suspendaţi din funcţie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CJ Hunedoara, Anca Dumitra, procurorii DNA Alba s-au prezentat la sediul instituţiei, marţi dimineaţă, şi au ridicat mai multe documente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Procurorii DNA au ridicat mai multe documente, nu pot să vă spun ce fel de documente, deoarece ne-au interzis acest lucru. Ne-au spus doar că sunt referitoare la dosarele penale în care au loc anchete penale începând din 2014 şi sunt cercetate diferite persoane din cadrul instituţiei. Nu au fost sigilate birouri şi nu a fost ridicat niciun angajat al Consiliului Judeţean Hunedoara pentru audieri", a declarat Anca Dumitra.

La finalul anului 2014, DNA a început în judeţul Hunedoara anchete privind cazul de corupţie în care sunt implicaţi preşedintele CJ Hunedoara Mircea Moloţ, vicepreşedintele instituţiei Tiberiu Balint, ambii suspendaţi din funcţie, ginerele şefului CJ şi alţi doi oameni de afaceri.

Mircea Moloţ, vicepreşedintele CJ Tiberiu Balint, ginerele lui Moloţ, Roberto Patrik Venter, şi alţi doi oameni de afaceri, Vasile Axinte şi Emanoil Milică Pup, au fost reţinuţi, în 3 decembrie 2014, pentru fapte de corupţie, iar din 3 martie au fost puşi sub control judiciar.

Potrivit unui comunicat al DNA din decembrie 2014, Mircea Moloţ este acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată, luare de mită, în formă continuată, folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani, în forma instigării, conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document care conţine informaţii secrete de stat.

De asemenea, Tiberiu Balint este acuzat de luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, spălare de bani, în forma instigării, în timp ce Pup este acuzat de dare de mită în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, spălare de bani, în forma complicităţii.

Mircea Moloţ a fost suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Hunedoara în 11 decembrie 2014, prin ordin al prefectului judeţului. Aceeaşi decizie a fost luată de prefectul judeţului Hunedoara şi în privinţa vicepreşedintelui CJ Tiberiu Balint şi a viceprimarului comunei Vorţa, Emanoil Milică Pup, cercetaţi în acelaşi dosar.

Pe de altă parte, instanţa supremă a respins, în 21 ianuarie, irevocabil, acţiunea prin care preşedintele suspendat al CJ Hunedoara Mircea Moloţ contesta raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care stabilise că acesta s-a aflat în incompatibilitate. Astfel, rămâne definitiv raportul ANI, care stabilise că Moloţ a fost în incompatibilitate cu funcţia de preşedinte al CJ.

Mircea Moloţ a fost găsit în incompatibilitate de către ANI, întrucât, în perioada 26 septembrie 2008 - 30 ianuarie 2009, a fost, pe lângă preşedinte al CJ Hunedoara, şi preşedinte al AGA, respectiv reprezentant al CJ în adunările generale, la SC Drumuri şi Poduri Deva.

Ca urmare, prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, a emis, în 28 ianuarie, ordinul încetării mandatului exercitat de Mircea Moloţ în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Ulterior, Mircea Moloţ a contestat la Tribunalul Hunedoara decizia prin care prefectul judeţului constata încetarea mandatului de preşedinte al CJ Hunedoara înainte de termen, astfel că rămâne suspendat din funcţie până când instanţa va lua o decizie.

"Până când instanţa se pronunţă în acest caz se revine la starea iniţială constatării încetării mandatului de preşedinte al CJ Hunedoara înainte de termen (alegerile locale din 2016 - n.r.), adică suspendarea din funcţie", declara, în 10 februarie, şefului cancelariei prefectului de Hunedoara, Dan Terteci.

Curtea de Apel Alba Iulia a decis, în 13 martie, că procesul intentat Prefecturii Hunedoara de Mircea Moloţ privind anularea ordinului prin care încetează mandatul său de şef al CJ va fi strămutat de la Tribunalul Hunedoara la Tribunalul Alba.

Mircea Moloţ, a câştigat, în 2012, al treilea mandat la conducerea CJ Hunedoara, din partea USL.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DOCUMENTE,
DNA,
MOLOŢ
/actualitate/procurorii-dna-au-ridicat-documente-de-la-sediul-cj-hunedoara-pentru-dosare-aflate-in-cercetare-14171550
14171550
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.