Primarul din Miercurea Ciuc: Ordonanţa 90 paralizează mai ales procesul de planificare

Autor: Cosmin Pirv Postat la 03 noiembrie 2023 78 afişări

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, susţine că Ordonanţa de urgenţă nr. 90/2023 a guvernului face mai mult rău decât bine şi că acesta paralizează mai ales procesul de planificare.

Primarul din Miercurea Ciuc: Ordonanţa 90 paralizează mai ales procesul de planificare

Primarul Korodi Attila a declarat, vineri, că împreună cu serviciile de specialitate ale primăriei analizează zilnic noile consecinţe previzibile ale ordonanţei 90 şi ajung la concluzii tot mai îngrijorătoare.

„În mod tradiţional, ultimele două luni ale anului sunt momentul în care administraţiile locale acordă o atenţie sporită planificării. Este perioada în care pregătim proiecte pentru a le putea implementa în primăvară. Dacă suntem blocaţi în această perioadă, acest lucru reprezintă o lovitură grea, deoarece din cauza politicii bugetare proaste din România nu vom putea demara procedurile de achiziţii publice până la sfârşitul primăverii, iar din cauza întârzierilor nu va mai fi suficient timp pentru implementare. Aşadar, ceea ce am fi început în primăvară pentru proiectele mai mici ar putea fi demarat abia la sfârşitul verii, când se apropie iarna şi nu mai sunt condiţii de lucru pe teren. În cazul marilor investiţii, ar putea exista întârzieri de un an întreg. Astfel, în Miercurea-Ciuc rămân câteva şantiere, dar mult mai puţine decât ne-am propus”, a spus primarul.

El a evidenţiat 16 proiecte în faza de planificare, 5 proiecte în faza de execuţie şi o serie de alte intervenţii care vor fi făcute intempestiv din cauza întârzierii. Primarul a subliniat că nu vor fi posibile încheierea de contracte, demararea procedurilor de achiziţe publică, iar modificările contractelor necesare pentru finalizarea unor proiecte devin incerte.

Conform unui comunicat al Primăriei Miercurea Ciuc, sunt afectate, printre altele, iniţierea reabilitării aleii Pictor Nagy István sau reabilitarea străzilor Iancu de Hunedoara, Kós Károly şi Sâncrăieni, dezvoltarea iluminatului stradal. De asemenea, vor fi amânate chiar şi intervenţiile mici, dar importante, cum ar fi tăierea plopilor periculoşi de pe strada Rét.

Potrivit documentului citat, şi programul local de casare a maşinilor vechi devine o victimă a acestei „frâne de urgenţă”. De asemenea, nu va mai putea fi finanţată premierea celor mai buni sportivi ai oraşului şi a celor care contribuie la dezvoltarea comunităţii din municipiu, actualizarea expoziţiei de istorie locală şi publicarea cărţilor importante pentru oraş.

„Guvernul încearcă să reducă cheltuielile, dar face mult mai mult rău decât bine, pentru că pierdem surse de venit care vor avea un impact dureros. Oamenii vor avea dreptul să întrebe de ce nu progresăm în proiectele respective. Aceasta nu este doar o problemă pentru Miercurea-Ciuc, ci a întregii ţări, şi deşi există eforturi pentru modificarea legii, hăţişurile politice împiedică adoptarea acestor modificări în timp util”, a concluzionat primarul Korodi Attila.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ordonanţă,
primar,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.