Prima ţară din Europa care renunţă la banii cash. Vor dispărea complet pentru că cetăţenii nu îi mai folosesc

Autor: Razvan Muresan Postat la 19 iulie 2014 45981 afişări

Prima ţară din Europa care renunţă la banii cash. Vor dispărea complet pentru că cetăţenii nu îi mai folosesc

Doar 5% din tranzacţiile anuale din economie care au loc în Norvegia se mai fac cu bani lichizi, iar instituţiile financiare din această ţară susţin că autorităţile de la Oslo ar trebui să renunţe la banii lichizi până în 2020, relatează Russia Today, în ediţia electronică.

Astfel, oficialii Finans Norge, o organizaţie care reprezintă peste 200 de instituţii financiare norvegiene, militează pentru eliminarea  tranzacţiilor cu bani cash, în scopul diminuării numărului de infracţiuni, precum jaf şi spălare de bani.

“Bani lichizi sunt extrem de rar utilizaţi în plăţile care se fac în societatea norvegiană şi am putea trăi foarte bine şi fără ei”, susţin oficialii Finans Norge, într-o declaraţie oficială. Numărul tranzactiilor cu cardul din Norvegia a crescut cu 8,6% în acest an, iar populaţia a retras mai puţini bani de la ATM-uri şi a folosit mai puţini bani lichizi pentru plăti în magazine. La nivel european, doar Suedia şi Marea Britanie raportează procentaje mai mici ale utilizării banilor lichizi. 

Contestatarii acestei măsuri susţin că eliminarea totală a banilor lichizi din tranzacţiile financiare va prejudicia viaţa privată a cetăţenilor, ca urmare a evidenţei tuturor plăţilor efectuate, a veniturilor încasate şi a poziţionării geografice a plătitorului în momentul efectuării plăţii, fapt care se întâmplă în prezent, dar la scară mai redusă.


Încălcarea Legii Concurenţei poate duce la amenzi de milioane de euro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
norvegia,
bani cash,
disparitie
/actualitate/prima-tara-din-europa-care-renunta-la-banii-cash-vor-disparea-complet-pentru-ca-cetatenii-nu-ii-mai-folosesc-12943310
12943310
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.