Fondul pentru stabilitate financiară: Băncile elene pot acoperi un eventual deficit de capital descoperit de BCE

Autor: Marius Oncu Postat la 21 iulie 2014 49 afişări

Cele mai mari patru bănci elene, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank, nu vor avea probleme să acopere un eventual deficit de capital descoperit în testele de stres ale BCE, a declarat şeful fondului pentru stabilitate financiară, Anastasia Sakellariou.

Banca Centrală Europeană (BCE) efectuează teste de stres în care evaluează calitatea activelor celor mai importante 128 de bănci din zona euro, precum şi capacitatea acestora de a rezista la noi crize. Rezultatele testelor vor fi publicate în a doua jumătate a lunii octombrie, înainte ca BCE să preia atribuţiile de supraveghere a sectorului bancar în noiembrie.

National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank, toate prezente şi în România, se numără printre instituţiile de credit verificate.

"Chiar dacă va fi descoperit un necesar de capital suplimentar, cred că nu vor exista probleme", a spus Sakellariou într-un interviu acordat cotidianului Kathimerini, preluat de Reuters.

Cele patru bănci, care controlează cumulat 90% din piaţă, au fost salvate de la colaps financiar de către statele din zona euro şi FMI, care au alocat 50 de miliarde de euro Fondului Elen pentru Stabilitate Financiară în contextul crizei severe prin care a trecut Grecia.

National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank au trecut deja prin două runde de recapitalizare, după teste de stres derulate de banca centrală a Greciei.

În urma proceselor de recapitalizare, statul a preluat participaţii majoritare la toate cele patru bănci şi deţine încă pachetele majoritare de acţiuni la NBG, Piraeus şi Alpha, potrivit Reuters.

Fondul a cheltuit 25,5 miliarde de euro pentru recapitalizarea celor patru bănci, 14,4 miliarde de euro pentru lichidarea unor alte instituţii de credit şi dispune în prezent de încă 11,5 miliarde de euro.

"Criza economică a dat naştere unui sistem bancar nou şi mai sigur", a spus Sakellariou, fără să estimeze de cât capital suplimentar ar putea avea nevoie băncile după testele BCE.

Sectorul bancar elen se confruntă cu dificultăţi semnificative din cauza creditelor neperformante adunate pe parcursul a şase ani de recesiune economică.

Creditele neperformante au atins 77 de miliarde de euro la sfârşitul primului trimestru, reprezentând 33,5% din soldul împrumuturilor.

National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank, sunt prezente şi în România. Eurobank Ergasias controlează Bancpost, în timp ce National Bank of Greece deţine Banca Românească.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
BĂNCI,
/actualitate/fondul-pentru-stabilitate-financiara-bancile-elene-pot-acoperi-un-eventual-deficit-de-capital-descoperit-de-bce-12947205
12947205
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.