Preţurile grâului, porumbului şi orzului, vara, s-au dublat în doi ani. „În următorii 3-5 ani, cred că agricultura va fi plătită foarte bine şi se vor face investiţii masive“

Autor: Florentina Niţu Postat la 03 iulie 2022 880 afişări

Preţul grâului a fost de 401 euro/tonă, al porumbului de 333 euro/tonă şi al orzului de 326 euro pe tonă în data de 30 iunie în portul Constanţa, potrivit raportului de preţuri publicat săptămânal de Comisia Europeană. Preţurile sunt duble faţă de acceaşi perioadă a anului 2020, conform calculelor făcute de ZF pe baza datelor publice.

Preţurile grâului, porumbului şi orzului, vara, s-au dublat în doi ani. „În următorii 3-5 ani, cred că agricultura va fi plătită foarte bine şi se vor face investiţii masive“

♦ România este cel mai mare exportator de porumb din UE în perioada iulie 2021 -  26 iunie 2022 şi pe locul doi la grâu după Franţa, arată datele Comisiei Europene.

Preţul grâului a fost de 401 euro/tonă, al porumbului de 333 euro/tonă şi al orzului de 326 euro pe tonă în data de 30 iunie în portul Constanţa, potrivit raportului de preţuri publicat săptămânal de Comisia Europeană. Preţurile sunt duble faţă de acceaşi perioadă a anului 2020, conform calculelor  făcute de ZF pe baza datelor publice. 

„Preţurile sunt mai mari faţă de anii trecuţi, dar şi contextul este diferit faţă de anii anteriori. Creşterea aceasta este una obişnuită după pe­rioa­dele provocatoare. Aşa s-a întâmplat după Marea Criză Economică din America (1929 – 1933 – n.red.), apoi după cele două războie mon­diale, în anii ’80, după anul 2008, după 2020 şi anul acesta din cauza războiului din Ucraina. In­di­ca­torii economici au scăzut de fiecare dată, dar pre­ţul cerealelor, al gazului şi al petrolului au crescut. În următorii 3-5 ani, cred că agricultura va fi re­mu­nerată foarte bine şi se vor face investiţii ma­sive în acest domeniu“, spune Alexander Degianski, board director la Forest & Biomass România.

Compania din vestul României, din judeţul Timiş, care are aproxiativ 5.000 de hectare de teren agricol pe care produce cereale, a început recoltarea orzului. În anumite zone din ţară se recoltează deja şi rapiţa, şi grâul. În ceea ce priveşte rapiţa, preţul acesteia a fost de 687,75 euro/tonă în data de 30 iunie pe bursa paneuropeană EuroNext de la Paris, mai mare cu 85% faţă de acum doi ani.

Totuşi, preţurile cerealelor sunt mai mici faţă de acum o lună sau faţă de perioadele de vârf de la începutul lunii martie, după izbucnirea războiului din Ucraina.

Scăderea a venit ca urmare a începerii campaniei de recoltare, când oferta este mai mare, şi a creşterii solicitării infrastructurii din România, folosite şi pentru a transporta marfa din Ucraina.

„Preţurile cerealelor au scăzut nu doar pe bursele internaţionale, ci şi în portul Constanţa şi vor mai scădea din cauză că se va supraglomera când va veni şi marfă din Ucraina şi din România, mai ales că nu sunt suficiente spaţii de depozitare. Acum se recoltează orzul la noi şi preţul este în jur de 300 euro/tonă în port. Problema este că fermierii nu au vrut să facă contracte futures şi vor vinde tot deodată, aşteptând preţuri mai mari. De exemplu, dacă anul trecut până acum aveam contracte futures pentru 100.000 tone, acum avem pentru 10.000 tone. Sigur o să se producă blocaje“, a spus Ion Alexandru, acţionar al traderului de cereale VP Cereale BZ din judeţul Buzău, unul dintre cei mai mari traderi cu capital autohton. 

Alexandru Baciu, proprietarul Fermei Baciu din Călăraşi, a spus recent la emisiunea ZF Agropower că fermierii nu vând la preţul de pe burse, ci fie la un preţ de vânzare direct din câmp, fie la un preţ de livrare „n portul Constanţa, iar transportul pentru 110 km, de la Călăraşi până în portul Constanţa acum 25 de euro/tonă, faţă de 11-12 euro/tonă anul trecut. De altfel, a menţionat că transportatorii preferă să cumpere marfă din Ucraina la un preţ mai mic, ceea ce nu este în avantajul fermierilor români, care nu au spaţii de depozitare.

Conform calculelor ZF pe baza datelor Comisiei Europene, preţurile grâului, porumbului şi orzului sunt duble faţă de acum doi ani, 2020 fiind un an marcat de secetă. Orzul a mers în tandem cu celelalte culturi, pentru că producţia este importantă pentru furaje, adică pentru hrana animalelor, pentru industria berii, căci din acesta se face malţ, dar şi pentru specialităţile din panificaţie. Faţă de acum 20 de ani, fiecare dintre acestea, plus rapiţa, au avut creşteri de preţ de peste 200%, fiind sub 100 euro/tonă la începutul anilor 2000, potrivit datelor de la EuroNext.

Evoluţia preţurilor cerealelor pe burse este foarte atent urmărit de executivii din agrobusinessul românesc, mai ales de cei din comerţ, pentru că România este unul dintre cei mai mari exportatori din UE. În perioada 1.07.2021 - 26.06.2022, România a exportat 6,36 milioane de tone de grâu, situându-se pe locul al doilea după Franţa cu 8,21 milioane de tone de grâu, conform datelor publicate de Comisia Europeană. La exportul de porumb, cu 4,14 milioane de tone, România s-a situat pe primul loc în UE, având, de altfel, un procent de peste 70% din exportul total al UE. Exportul de orz a fost de 1,68 de milioane de tone, conform aceleaşi surse.

Anul 2021 a fost cel mai bun an agricol pentru România şi a realizat o producţie de peste 34 de milioane de tone de cereale. Pentru acest an, estimările sunt mai mici, în jur de 25-30 de milioane de tone.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
preturi,
grau,
orz,
porumb,
agricultura,
investitii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.