Premierul Marcel Ciolacu vrea să-şi asume răspunderea pe reforma fiscală punându-şi mandatul pe masă în faţa Parlamentului: Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem

Autor: Cristina Bellu Postat la 24 august 2023 63 afişări

Premierul Marcel Ciolacu vrea să-şi asume răspunderea pe reforma fiscală punându-şi mandatul pe masă în faţa Parlamentului: Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, în deschiderea şedinţei de guvern, că îşi va asuma răsunderea în faţa Parlamentului pe pachetul de reformă fiscală, care include tăieri de cheltuieli bugetare, eliminarea de poziţii bugetare, la care se adaugă eliminarea unor facilităţi fiscale pentru companii sau introducerea unor taxe noi.

El a spus că trebuie oprite debandada bugetară, evaziunea şi ocolirea taxelor.

Marcel Ciolacu susţine că miliarde de euro ajung în buzunarele unor şmecheri sau sunt risipite cu instituţii care se calcă pe picioare.

“Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem”.

Pachetul de reformă fiscală nu a fost prezentat oficial. Până acum sunt doar variante, aşa că nu se ştie încă pe ce vrea Marcel Ciolacu să-şi asume răspunderea.

Acest pachet fiscal include eliminarea unor facilităţi din industria IT, construcţii, industria alimentară, introducerea unor impozite noi în domeniul proprietăţii, taxarea bunurilor de lux, iar într-o ultimă variantă s-ar discuta şi despre introducerea unui impozit pe cifra de afaceri 1% sau 0,5% pentru companiile cu afaceri care depăşesc 50 sau 100 de milioane de euro.

Dacă aceste companii raportează pierderi, atunci vor plăti impozit pe cifra de afaceri.

Toate măsurile fiscale vehiculate pe piaţă au fost criticate de companii şi asociaţiile patronale, care susţin că înainte să se ajungă aici, cel puţin în domeniul eliminării facilităţilor fiscale, guvernul ar trebui să-şi reducă cheltuielile bugetare.

Marcel Ciolacu este nevoit să ia aceste măsuri pentru că România are în acest moment o gaură bugetară suplimentară în prima jumatate a anului, care este de 20 de miliarde de lei, iar dacă nu se face nimic, această gaură suplimentară ajunge la 40 de miliarde de lei, adică 5 miliarde de euro. Asta, pe lângă deficitul bugetar asumat în acest an, de 64 de miliarde de lei.

Dacă guvernul nu reduce gaura bugetară, Comisia Europeană ar putea suspenda fondurile europene pentru România, ceea ce ar fi un dezastru.

pentru pachetul de majorări de taxe

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.