Premierul Marcel Ciolacu anunţă un plan de măsuri care vor reduce cheltuielile statului cu până la 6 mld.lei în acest an, la care se vor adăuga venituri suplimentare din eliminarea unor excepţii fiscale

Autor: Roxana Rosu Postat la 31 iulie 2023 35 afişări

Premierul Marcel Ciolacu anunţă un plan de măsuri care vor reduce cheltuielile statului cu până la 6 mld.lei în acest an, la care se vor adăuga venituri suplimentare din eliminarea unor excepţii fiscale

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că partenerii din coaliţia de guvernare au căzut de acord asupra unui plan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor statului, impactul fiind estimate la circa 5,8- 6 miliarde de lei până la finalul anului, la care se vor adăuga venituri suplimentare din eliminarea unor excepţii fiscale.

” Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi #statul, nu cetăţeanul şi mediul privat! Am identificat, astfel, zeci de măsuri care, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, vor duce la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări şi desfiinţări de instituţii. Reducem numărul de funcţii de conducere în sistemul public şi plafonăm îndemnizaţiile de conducere la societăţile de stat”, a spus Ciolacu într-o postare pe Facebook.

În plus, premierul a declarat că va fi introdus un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanţă pentru autorităţile de stat în scopul favorizării proiectelor şi investiţiilor care ”chiar fac diferenţa”.

” Vom forţa procesul de descentralizare a unor decizii, mai ales pentru a construi un cadrul legal pentru consorţii sau parteneriate de achiziţii centralizate. Doar aşa vor exista economii importante şi constante, pe termen lung, la bugetul de stat”.

Premierul a mai anunţat şi că resursele naturale aflate în proprietatea statului nu vor mai fi concesionate la preţuri ”ridicole”, primul pas fiind actualizarea tuturor redevenţelor cu rata inflaţiei

”Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5,8- 6 miliarde de lei până la finalul anului. Suma va fi aproximativ egală cu ceea ce ne propunem să aducem ca venituri suplimentare la buget prin eliminarea unor excepţii fiscale. Fiindcă aşa credem că este corect: să existe un efort comun, distribuit echilibrat în societate, pentru un stat mai suplu şi mai eficient, în care să existe mai multă echitate şi transparenţă”, a încheiat Marcel Ciolacu.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
eliminare,
masuri,
conducere,
plan

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.