Prefectul de Suceava îi scrie premierului Victor Ponta despre situaţia de blocaj din Rădăuţi

Autor: Tibi Bujdei Postat la 14 mai 2015 36 afişări

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a trimis, joi dimineaţă, premierului Victor Ponta o informare despre situaţia de blocaj a municipiului Rădăuţi, care nu mai are conducere, rugându-l pe acesta să dispună, cu celeritate, rezolvarea acestei probleme.

Harasim a declarat corespondentului MEDIAFAX că a transmis premierului Victor Ponta o informare care conţine tot istoricul situaţiei municipiului Rădăuţi, rămas fără conducere după ce primarul Aurel Olărean a fost suspendat, fiind arestat la domiciliu, Consiliul local este dizolvat, iar mandatul secretarului Consiliului local s-a încheiat în 27 aprilie.

Prefectul prezintă în informare toate demersurile pe care le-a făcut către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Autorităţii Electorale Permanente, el solicitând, pe rând, organizarea de alegeri parţiale pentru Consiliul local, iar după ieşirea din termen, găsirea unei soluţii legale pentru numirea provizorie a unui primar şi viceprimar, prin modificarea, prin ordonanţă de urgenţă, a Legii administraţiei publice locale.

Harasim a spus că, în prezent, blocarea activităţii instituţiei are repercusiuni pe termen imediat, mediu şi lung asupra salariaţilor, a bugetului, cum ar fi penalităţile, majorări pentru întârzieri la plata angajamentelor, iar cel mai important, faptul că nu se pot asigura serviciile curente care intră în sarcina instituţiei.

Totodată, tot din cauza acestui blocaj, aproximativ 200 de salariaţi ai Primăriei nu şi-au primit salariile, existând, în acelaşi timp, probleme la Spitalul Municipal din Rădăuţi, care a rămas fără conducere din 10 mai.

Prefectul a spus că salariaţii din Primăria Rădăuţi vor să organizeze joi un protest la sediul primăriei, el urmând să meargă în zonă pentru a discuta cu aceştia.

Constantin Harasim a precizat că prin această scrisoare îl roagă pe premierul Victor Ponta "să dispună cu celeritate rezolvarea acestei probleme de blocaj a municipiului Rădăuţi".

Prefectul de Suceava a înaintat, în urmă cu două săptămâni, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Afacerilor Interne şi Secretariatului General al Guvernului, o adresă prin care solicită urgentarea promovării unui proiect de act normativ, o ordonanţă de urgenţă, privind completarea art. 55 alin.(8) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 astfel încât să poată fi numite temporar două persoane care să preia atribuţiile de primar şi viceprimar.

Situaţia de la Rădăuţi a fost semnalată ministrului Afacerilor Interne şi de senatorul PNL de Suceava Gheorghe Flutur, care, printr-o interpelare, a atras atenţia ministrului Gabriel Oprea că la Rădăuţi salariaţii primăriei, profesorii, poliţiştii locali şi angajaţii spitalului municipal nu-şi pot primi salariile.

Primăria Rădăuţi a rămas, din 27 aprilie, fără conducere după ce mandatul primarului ales al municipiului, Aurel Olărean, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, este suspendat din septembrie 2014, Consiliul Local al Municipiului Rădăuţi a fost dizolvat prin hotărâre judecătorească definitivă, iar mandatul secretarului interimar al Primăriei municipiului, Adrian Onciul, transferat de la Primăria Marginea, singurul care mai avea dreptul să semneze documentele importante pentru funcţionarea primăriei, a expirat în 27 aprilie. Oricum, Onciul avea atribuţii limitate, respectiv doar de gestionare a treburilor curente.

"După această dată, o problemă deosebită este cea a ordonatorului de credite, cel care trebuie să semneze plăţile. Nu există un angajat al Primăriei căruia să-i fi fost delegate astfel de atribuţii”, preciza senatorul liberal Gheorghe Flutur.

O situaţie deosebit de gravă se înregistrează şi la Spitalul municipal Rădăuţi privind plata salariilor celor 420 de angajaţi, după ce mandatul provizoriu al managerului a încetat la data de 10 mai 2015, iar directorul medical şi-a dat demisia, un blocaj fiind înregistrat şi în ceea ce priveşte plata facturilor pentru lucrările de investiţii aflate în derulare, emiterea certificatelor de naştere, de deces sau de căsătorie, a documentelor de urbanism în Rădăuţi.

Consiliul Local al municipiului Rădăuţi a fost dizolvat, la sfârşitul lunii martie, prin hotărâre judecătorească definitivă.

De la suspendarea lui Olărean, în septembrie 2014, după arestarea sa, până la dizolvarea Consiliului Local, funcţia de primar a fost asigurată de viceprimar. După dizolvarea CL Rădăuţi, consilierii locali, inclusiv viceprimarul cu atribuţii de primar, au pierdut mandatul.

Tribunalul Suceava a decis, în 9 octombrie 2014, dizolvarea de drept a Consiliului Local Rădăuţi şi a admis astfel cererea formulată de Prefectura Suceava de dizolvare a CL, care nu s-a întrunit două luni consecutiv în şedinţă, deşi a fost convocat conform prevederilor legale.

Decizia Tribunalului Suceava a fost contestată, iar Curtea de Apel Suceava a respins recursul. Astfel, Curtea de Apel Suceava a menţinut, în 31 martie, decizia Tribunalului Suceava, iar Consiliul Local Rădăuţi a fost dizolvat de drept.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PREFECT SUCEAVA,
RĂDĂUŢI,
PONTA
/actualitate/prefectul-de-suceava-ii-scrie-premierului-victor-ponta-despre-situatia-de-blocaj-din-radauti-14262523
14262523
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.