Potenţial dezgheţ al pieţei imobiliare

Autor: Dorin Oancea Postat la 06 februarie 2014 221 afişări

În acest an piaţa imobiliară din România are premisele să atragă fondurile de investiţii; pe lângă tranzacţii ale unor active individuale, foarte probabil vom apărea şi vânzări de portofolii ale corporaţiilor care sunt mari proprietari de active imobiliare, estimează David Ţiplea, EY Tax & Law, Business Development Leader Central and South-East Europe.

Potenţial dezgheţ al pieţei imobiliare

Pe măsură ce Zona Euro îşi revine în urma celei mai lungi recesiuni din istoria sa, investiţiile în imobiliare îşi redobândesc atractivitatea în Europa, se arată în studiul EY European real estate assets investment trend indicator 2014 – Building confidence. În ţările cel mai grav afectate de criza financiară, inclusiv în Spania sau Olanda, încrederea investitorilor este la cel mai înalt nivel, atragând atenţia investitorilor internaţionali şi relansarea tranzacţiilor în sector. 

Investitorii au devenit mai conştienţi despre noile evoluţii care au loc în sector. Printre acestea se numără şi pierderea constantă din cota de piaţă a brokerilor tradiţionali în favoarea serviciilor de listare online, evoluţia segmentului de home office şi impactul generat de e-commerce asupra proprietăţile comerciale.   

"În contextul redresării pieţelor externe mature, în următoarele 18 luni, piaţa imobiliară din România are toate premisele să fie una dintre candidatele importante pentru fondurile de investiţii. Pe lângă tranzacţii ale unor active individuale, foarte probabil vom asista şi la vânzări de portofolii din partea corporaţiilor care sunt mari proprietari de active imobiliare, dar nu sunt dezvoltatori/investori ci au alt obiect principal de activitate. Din perspectiva dezvoltatorilor, continuarea tendinţei de scădere a dobânzilor la RON din ultima perioadă este un semnal pozitiv atâta timp cât planurile dezvoltatorilor vor întampina corect cererea pieţei", spune David Ţiplea.

Numeroase alte schimbări suferite de sectorul imobiliar european devin, de asemenea, din ce în ce mai pronunţate. Astfel, diferenţele înregistrate anterior între pieţele mature şi cele emergente, precum şi cele între pieţele situate la periferia Europei şi cele din nucleul său alcătuiesc o imagine destul de complicată a pieţelor imobiliare din regiune.

Eforturile de restructurare a băncilor din regiune, precum şi eforturile de sprijinire a economiilor mai slabe ar putea avea un efect semnificativ asupra pieţelor imobiliare din Europa. Toate aceste eforturi vor încuraja investitorii să se bazeze mai mult pe surse alternative de creditare pentru a finanţa tranzacţiile imobiliare. Totodată, acestea vor contribui la creşterea ofertei de active, prin eliminarea creditelor neperformante şi maturizarea titlurilor de valoare cu garanţii ipotecare.

Aşteptări pentru sectorul imobiliar european în 2014: volumul tranzacţiilor are întrunite condiţiile să crească în 2014; criza creditelor din Zona Euro nu mai este considerată un factor determinant pentru investiţiile în imobiliare; pieţele imobiliare din toate statele europene se vor dovedi atractive în 2014; e de aşteptat ca oferta de active imobiliare să crească în majoritatea statelor europene în 2014; va creşte cererea pentru finanţări mixte şi surse alternative de creditare; piaţa titlurilor de valoare cu garanţii ipotecare pe proprietăţi comerciale s-ar putea relansa, în special în pieţele mai mature; creşte apetitul pentru risc al investitorilor, iar investiţiile speculative vor creşte încet în anumite pieţe.

Investitorii au estimări mixte în privinţa preţurilor pentru locaţii premium: e de aşteptat ca nivelul preţurilor să scadă în cazul pieţelor din Zona Euro cele mai afectate de criză; în cazul pieţelor care au reuşit să se redreseze mai devreme, preţurile vor atinge nivelul maxim superior sau chiar vor scădea.

Pentru prima dată în ultimii doi ani, majoritatea respondenţilor din toate ţările europene care au participat la studiu consideră că piaţa imobiliară este o destinaţie atractivă pentru investiţii. Cea mai frapantă creştere a sentimentului de încredere se înregistrează în Spania şi Italia, două dintre ţările din Zona Euro cel mai sever afectate de criza datoriilor, unde, la sfârşitul anului 2012, doar o minoritate dintre respondenţi considerau domeniul imobiliar din ţările lor atractiv pentru investiţii.

În prezent, 84% dintre respondenţii din Spania şi 61% dintre respondenţii din Italia consideră că ţara lor este o destinaţie atractivă pentru de investiţii. Rugaţi să evalueze comparativ atractivitatea pieţei imobiliare locale faţă de alte pieţe imobiliare din Europa, respondenţii din Germania şi Marea Britanie s-au clasat în fruntea topului. 14 dintre cele 15 ţări incluse în studiu au fost evaluate ca atractive sau foarte atractive de către mai mult de două treimi dintre respondenţi şi numai în cazul Ucrainei 44% din respondenţi au considerat că ţara este o destinaţie mai puţin atractivă.

Studiul EY are la bază un sondaj realizat cu executivi din Europa, provenind din companii care investesc în active de pe piaţa imobiliară. Rezultatele raportului au la bază un sondaj derulat în rândul a peste 500 de investitori în imobiliare, inclusiv clienţi EY. Participanţii la sondaj provin din 15 ţări: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Rusia, Spania, Suedia, Elveţia, Turcia, Ucraina şi Marea Britanie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/potential-dezghet-al-pietei-imobiliare-12032054
12032054
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.