Postările pe Facebook pot fi utilizate ca probe în procese

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 28 noiembrie 2014 1984 afişări

Peste 7 milioane de români au la ora actuală un cont pe Facebook. Aceştia petrec în medie 5,5 ore pe zi pe reţeaua de socializare. Foarte puţini ştiu însă ce reguli de utilizare are Facebook-ul, ce legi pot încălca sau ce drepturi le sunt încălcate.

Postările pe Facebook pot fi utilizate ca probe în procese

Marius Pantea, avocat partener la societatea de avocatură de business Cunescu, Balaciu & Asociaţii, atrage atenţia asupra câtorva dintre problemele legale cu care se pot confrunta utilizatorii Facebook. “Utilizatorii nu conştientizează că prin acceptarea termenilor şi condiţiilor la crearea contului, ei semnează de fapt un contract cu Facebook, în care au drepturi, dar mai ales obligaţii. Şi mai ales, nu se gândesc la consecinţele legale pe care le pot avea acţiunile lor din spaţiul public virtual,” spune Marius Pantea, partener la Cunescu, Balaciu & Asociaţii.

Facebook instituie prin condiţiile şi termenii săi de utilizare şi un cod de conduită al utilizatorilor. Cel mai adesea sunt încălcate obligaţii din acest cod de conduită, care presupune (printre altele): oferirea de informaţii reale privitoare la utilizator, folosirea unui limbaj care să nu incite la discriminare rasială/sex, violenţă, folosirea Facebook numai de către utilizatori înregistraţi, respectarea drepturilor de autor, drepturile la viaţă privată şi intimitate etc.

Utilizatorii care încalcă termenii şi condiţiile impuse de Facebook riscă să le fie şters sau dezactivat contul. Dar, dincolo de riscul de a le fi şters contul, acestia riscă să răspundă legal pentru aceste acţiuni.

Facebook-ul este considerat un spaţiu de exprimare public, motiv pentru care utilizatorii trebuie să se supună legislaţiei în vigoare privind comportamentul în public.

Cei care exprimă cu vehemenţă păreri negative faţă de alte persoane sau faţă de companii, cu intenţia de a prejudicia imaginea acestora, pot fi traşi la răspundere pentru aceste acţiuni, dacă se constată că depăşesc limitele legale.

“Dreptul la opinie nu este lipsit de consecinţe în ceea ce priveşte platforma Facebook. Dacă opinia aduce prejudicii unor alte persoane, dacă este discriminatorie, dacă încalcă drepturile fundamentale reglementate de Constituţia României, atunci orice utilizator este pasibil de proces,” spune Marius Pantea.

Politica utilizării Facebook, dezbaterile privitoare la dreptul la libera exprimare şi efectele pe care le pot avea aceste din urmă postări a atras de altfel şi atenţia unor companii importante.

Spre exemplu, CISCO a reglementat activitatea angajaţilor în acest domeniu http://blogs.cisco.com/news/ciscos_internet_postings_policy/ şi a impus, ca atunci când se fac anumite comentarii pe platforma Facebook, să existe un ”disclaimer” în care angajatul să afirme că opinia sa nu reprezintă opinia CISCO.

Folosirea frauduloasă a contului unui alt utilizator este interzisă şi poate deveni un caz de încălcare a dreptului la viaţă privată.

“Poate părea o joacă, dar accesarea, chiar neintenţionată, a contului unui alt utilizator poate fi un motiv de proces. Dacă, de exemplu, la birou se foloseşte un computer în comun, iar la un moment dat găsim autentificat contul de Facebook al unui alt coleg, trebuie să învingem curiozitatea, si să facem log out imediat. Nu este uşor de demonstrat, dar se poate să avem probleme legale dacă aruncăm o privire prin mesajele private ale utilizatorului logat,” spune partenerul Cunescu, Balaciu & Asociaţii.

Odată cu înregistrarea unui cont de Facebook, utilizatorii declară că sunt de acord ca Facebook-ul să stocheze, pe termen nedeterminat, conţinutul postărilor lor şi informaţiile completate în profil. În felul acesta, se creează practic o bază de date complexă ce poate deveni, în anumite situaţii, mijloc probator în instanţă.

Ce de făcut când drepturile tale sunt încălcate de un alt utilizator? Utilizatorii care constată că le-au fost încălcate drepturile de către alţi utilizatori de Facebook (drepturi precum dreptul de proprietate, dreptul la viaţă privată, sau care se simt hărţuiţi etc.) pot lua măsuri împotriva celor care le încalcă drepturile.

“Recomandarea este ca în primul rând utilizatorul să se adreseze Facebook prin formele specifice aflate la dispoziţia sa, cu indicaţia faptului că solicită stocarea informaţiilor ce i-au  încălcat drepturile. În felul acesta se asigură de existenţa mijloacelor suport în pledoarie. Următorul pas este reprezentat de contactarea unui avocat care va analiza încălcarea drepturilor fundamentale ale unei persoane sau incidenţa instituţiei răspunderii civile delictuale. Pe baza acestei analize se pot indentifica faptele ilicite şi se poate construi un caz în instanţă. Teoretic, se pot obţine despăgubiri şi pot fi puse în discuţie şi diverse obligaţii de ”a face” însă analiza trebuie circumscrisă speţei în discuţie” mai spune av. Marius Pantea.

Cunescu, Balaciu şi Asociaţii reprezintă în România zona de legal a reţelei internaţionale de consultanţă NEXIA International, făcând parte şi din reţeaua specializata a firmelor de avocati ADVOC International. În prezent, CBA a ajuns la un număr de 17 avocaţi, dintre care 8 sunt avocati seniori iar şapte sunt

Cunescu, Balaciu şi Asociaţii a fost înfiinţată în anul 1996 de Constantin Cunescu şi Alina Anca Balaciu, fiind una dintre primele case de avocatură de business din Bucureşti.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/postarile-pe-facebook-pot-fi-utilizate-ca-probe-in-procese-13666047
13666047
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.