Ponta, despre ridicarea imunităţii foştilor miniştri: Nu se opune nimeni procedurilor

Autor: Andi Manciu Postat la 29 septembrie 2014 45 afişări

Premierul Victor Ponta a declarat luni, în privinţa foştilor miniştri pentru care DNA ca cerut începerea urmăririi penale, că nu se va opune nimeni procedurilor parlamentare care ar duce la ridicarea imunităţii, însă liderul PSD a evitat să precizeze dacă va recomanda un vot pentru sau împotrivă.

Ponta a fost întrebat ce le va recomanda parlamentarilor PSD să voteze în ceea ce priveşte solicitările de începere a urmăririi penale pentru mai mulţi foşti miniştri, între care social-democraţii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu.

”Bineînţeles că se fac toate procedurile şi nimeni nu se va opune în niciun fel. În cadrul procedurilor, bineînţeles, fiecare om îşi va spune punctul de vedere, pentru că, strict personal, doamna Andronescu, domnul Athanasiu şi toţi ceilalţi - pentru că nu vreau să arunc anatema asupra cuiva - sunt oameni care au trăit o viaţă întreagă cu un prestigiu neştirbit şi cred că e dreptul lor să-şi spună punctul de vedere”, a afirmat Ponta.

El a precizat că ceea ce ştie despre ilegalităţi ştie ”doar despre cele comise de către domnul Funeriu şi domnul Vreme” pentru că a văzut ”nota de control”.

”Pe celelalte lucruri... vor fi lămurite de către justiţie şi procedurile în Parlament se vor desfăşura absolut normal”, a mai declarat premierul.

Ponta a fost întrebat dacă în această situaţie va vota pentru ridicarea imunităţii lui Valerian Vreme.

”Dacă vă spun că votez pentru, o să spuneţi că mă răzbun politic pe domnul Vreme. Nu, eu v-am spus ce am văzut în nota de control”, a replicat prim-ministrul.

Totuşi, el a susţinut că nu reprezintă justiţia pentru a spune ”dacă cineva este vinovat sau nevinovat”.

DNA cere aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a solicitat, vineri, procurorului general al Parchetului ICCJ să ceară Senatului şi Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme şi Şerban Mihăilescu.

De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmăririi penale a lui Dan Nica.

Pentru alţi cinci foşti miniştri vizaţi în acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău, s-au formulat solicitări similare către preşedintele Traian Băsescu.

DNA arată că cererea a fost formulată pentru că există suspiciuni în cazul foştilor miniştri în dosarul privind licenţele Microsoft pentru şcoli.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", se arată într-un comunicat de presă de vineri al DNA.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli au pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

În mai 2013, Guvernul anunţa că va sesiza DNA pentru posibile fapte de natură penală ale foştilor miniştri Daniel Funeriu şi Valerian Vreme, care ar fi promovat o notă privind achiziţia de soft educaţional, în baza căreia ar fi efectuat plăţi de aproape 8 milioane euro fără temei, cu 5 milioane peste preţul real.

Concluzia rezulta dintr-un raport întocmit de Corpul de control al prim-ministrului în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei în legatură cu închirierea de licenţe educaţionale. Acţiunea de control a vizat perioada 2009-2012.

În raportul Corpului de control se arăta totodată că împuternicirea acordată Ministerului pentru Societatea Informaţională pentru efectuarea achiziţiei a fost extinsă în mod ilegal printr-o notă semnată de fostul ministru de resort Valerian Vreme şi de fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu şi aprobată de premierul de la acea dată, Emil Boc. Prin nota aprobată de Emil Boc, s-ar fi consemnat împrejurări necorespunzătoare adevărului şi s-ar fi creat aparenţa de legalitate a contractului de achiziţionare, acuzau inspectorii guvernamentali.

Din nota de informare cu privire la activitatea în cadrul Comisiei interministeriale de evaluare a opţiunilor strategice cu privire la acordul privind utilizarea licenţelor Microsoft a rezultat faptul că s-a plătit pentru un număr mult mai mare de licenţe închiriate decât numărul de licenţe utilizabile în educaţie. Din recalcularea valorii contractului cu numărul de pachete egal cu numărul de calculatoare a reieşit faptul că a fost angajată o sumă cu 5,4 milioane euro mai mare decât era necesar.

Diferenţa de plată între preţul aferent numărului de licenţe educaţionale şi preţul aferent licenţelor educaţionale efectiv utilizabile în unităţile de învăţământ a constituit pagubă adusă bugetului statului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PONTA,
MINIŞTRI,
IMUNITATE
/actualitate/ponta-despre-ridicarea-imunitatii-fostilor-ministri-nu-se-opune-nimeni-procedurilor-13355686
13355686
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.