Piaţa imobiliară din cea mai mare economie a lumii se prăbuşeşte total iar populaţia suferă teribil. Creditele ipotecare au ajuns la cel mai mare nivel din 2001 încoace

Postat la 26 august 2023 226 afişări

Piaţa imobiliară din cea mai mare economie a lumii se prăbuşeşte total iar populaţia suferă teribil. Creditele ipotecare au ajuns la cel mai mare nivel din 2001 încoace

Ratele la creditele ipotecare au atins săptămâna aceasta un nou maxim al ultimelor două decenii, ceea ce face şi mai dificilă ieşirea pieţei imobiliare americane din încetinirea serioasă în care a intrat, scrie The Wall Street Journal.

Ipoteca medie fixă pe 30 de ani a venit cu o rată a dobânzii de 7,23%, potrivit datelor publicate joi de Freddie Mac. Unii debitori plătesc rate şi mai mari. Rata a fost de 7,09% în urmă cu o săptămână, prima dată când a depăşit 7% din toamna anului trecut.

Noul nivel ridicat este o răsturnare de situaţie faţă de acum doi ani, când ratele la credite erau sub 3%, aproape de minimele record. Milioane de oameni se grăbeau să cumpere case şi să se refinanţeze. Acum, finanţarea achiziţiei unei locuinţe tipice costă cu sute de mii de dolari mai mult ca dobândă.

Solicitările de credite ipotecare pentru cumpărare au scăzut la cel mai scăzut nivel din 1995. Vânzările de locuinţe existente au scăzut pentru a patra oară în cinci luni în iulie.

Ratele ipotecare, care au crescut în cea mai mare parte a anului trecut, şi-au reluat creşterea în ultimele luni, când Rezerva Federală a semnalat că nu se grăbeşte să relaxeze politica monetară. Economia a rămas puternică în era ratelor mai mari, ceea ce înseamnă că banca centrală ar putea menţine ratele ridicate sau le-ar putea ridica şi mai mult pentru a ţine sub control inflaţia.

Ratele ipotecare tind să urmărească în mod vag randamentul titlului de referinţă al Trezoreriei pe 10 ani, care a atins, de asemenea, maxime multianuale în această vară. Însă ratele ipotecare au crescut mult mai mult decât randamentul obligaţiunilor guvernamentale în ultima vreme.

În medie, acestea au fost cu aproximativ 1,75 puncte procentuale mai mari decât randamentul de referinţă al titlurilor de trezorerie în ultima jumătate de secol, dar în ultimul an au fost cu aproape 3 puncte procentuale mai mari, potrivit datelor Urban Institute.

Diferenţa a fost recent la fel de mare ca în timpul crizei financiare din 2008, potrivit Brookings Institution.

Această diferenţă, aşa cum este numită în limbajul industriei, este creată de câteva componente. Cel mai important lucru care trebuie înţeles este că, de obicei, creditorii nu păstrează ipotecile pe care le fac, ci caută investitori care să le cumpere.

Totuşi, acest lucru are un preţ. Investitorii vor să câştige mai mult pentru că îşi asumă riscul de a cumpăra credite ipotecare, în comparaţie cu titlurile de trezorerie foarte sigure. De asemenea, creditorii trebuie să îşi acopere propriile costuri de acordare a împrumutului.

În prezent, există o mare incertitudine cu privire la economie şi la ratele dobânzilor, ceea ce înseamnă că investitorii cer randamente mai mari pentru a compensa riscul pe care şi-l asumă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.