Pâinea, cel mai banal aliment, dar cu o valoare culturală, economică şi socială majoră, se scumpeşte dramatic în Europa, cu continentul prins în ghearele inflaţiei

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 20 octombrie 2022 38 afişări

Costurile ridicate ale făinii, ouălor şi electricităţii forţează brută­riile din Europa să-şi crească preţuri­le şi să-şi reducă producţia.

Pâinea, cel mai banal aliment, dar cu o valoare culturală, economică şi socială majoră, se scumpeşte dramatic în Europa, cu continentul prins în ghearele inflaţiei

Costurile ridicate ale făinii, ouălor şi electricităţii forţează brută­riile din Europa să-şi crească preţuri­le şi să-şi reducă producţia, potrivit The New York Times.

De la începutul războiului din Ucraina, preţul grâului pe care Julien Bourgeois îl foloseşte la moara sa de făină din centrul Franţei a crescut cu peste 30%. Acesta a îndemnat cele 1.000 de brutării pe care compania sa le aprovizionează să scumpească ba­gheta franţuzească cu 10 cenţi pentru a compensa costurile în creştere pe care trebuie să le treacă mai departe. 

„Consumatorii îşi permit deo­cam­dată să plătească mai mult, dar preţurile vor continua să crească. Este îngrijorător“. În Franţa, unde baghetele costă deja cu peste 8% mai mult decât în urmă cu un an, spune acesta, „ne amintim că revoluţia a în­ce­put de la preţul pâinii“.

Există semne că inflaţia din Europa îşi accelerează creşterea. Costul alimentelor a urcat deja cu 16% în UE. În acest context, puţine lucruri creează mai multă îngrijorare ca preţul pâinii. Preţurile acesteia nu au fost niciodată mai mari, pâinea fi­ind acum cu aproape 19% mai scum­pă decât cu un an în urmă, cea mai rapidă creştere consemnată vreoda­tă, potrivit Eurostat.

Când preţul pâinii creşte, oame­nii resimt efectul imediat. Presiunile sunt la cel mai ridicat nivel în ţările mai a­pro­piate de zona de conflict, în special Ungaria, unde costul pâinii a urcat în septembrie cu 77% în ter­meni anuali. În Croaţia, Estonia, Le­tonia, Lituania, Polonia şi Slovacia, pâinea s-a scumpit cu peste 30%. Scumpirea pâinii a venit ca un şoc în Germania, preţurile urcând aici cu peste 18% într-un an.

Furnizorii de făină se confruntă cu costuri în creştere la gaze şi elec­tricitate. Facturile cresc de asemenea pentru companiile dependente de e­nergie, incluzând mii de brutării in­dus­triale şi artizanale care folosesc cup­toare în cea mai mare parte a zilei.

În Olanda, o mulţime de brutării au falimentat de la sfârşitul verii. Bru­tăriile din Belgia cresc preţurile, însă una din 10 au fost obligate să se în­chidă, cele mai multe închideri fiind aşteptate înainte de finalul anului.

Inflaţia creşte în acelaşi timp costurile gestionării unui business în Europa prin faptul că determină an­gajaţii să ceară salarii mai mari.

Attila Pecsi, proprietar al brută­riei Aran din Budapesta, spune că a majorat salariile celor 30 de angajaţi ai săi de două ori în acest an. Cheltu­ielile cu salariile reprezintă jumătate din costul unei pâini, iar materiile prime şi energia o altă treime.

Cu cheltuielile în creştere, Pecsi a scumpit pâinea cu 12% din ianuarie şi plănuieşte o nouă scumpire înainte de sfârşitul anului. Iar consumatorii se aşteaptă la noi scumpiri, spune acesta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
paine,
scumpire,
costuri,
europa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.