(P) Premier League: cât primesc cluburile de top de la sponsori precum Standard Chartered, TeamViewer sau Emirates

Postat la 14 noiembrie 2023 49 afişări

(P) Premier League: cât primesc cluburile de top de la sponsori precum Standard Chartered, TeamViewer sau Emirates

Premier League este campionatul în care cluburile obţin cele mai mari venituri. Drepturile de televizare reprezintă o sursă importantă pentru fiecare club, dar în acelaşi timp şi contractele de sponsorizare. Companii mari din toată lumea luptă ca numele lor să fie afişat pe tricoul celor mai bune echipe pentru a avea expunere.

Din acest punct de vedere, echipa care stă cel mai bine este Manchester City. Echipa care a câştigat Champions League şi Premier League în ultimul sezon are un contract de durată cu Etihad. Acesta a început în 2009 şi în momentul de faţă le aduce celor de la City în jur de 67.5 milioane de lire pe sezon, potrivit informaţiilor publicate de presa din Anglia. Etihad este compania naţională aeriană a Emiratelor Arabe Unite şi, în baza parteneriatului, a dat şi numele stadionului pe care City joacă.

Contractul cu Etihad a început în 2009, la câteva luni distanţă după ce clubul a fost preluat de şeicul Mansour. În aceste condiţii, legăturile dintre Manchester City şi compania aeriană din Emiratele Arabe Unite sunt de înţeles.

De când a fost preluată de familia care conduce Emiratele Arabe Unite, City a devenit o forţă în fotbalul continental. A câştigat nu mai puţin de şapte titluri în Premier League, iar în ultimul sezon s-a impus în premieră şi în Champions League.

De altfel, City a devenit în mod tradiţional şi principala favorită la câştigarea Premier League şi Champions League înainte de startul competiţiei. La începutul fiecăruia dintre cele mai recente sezoane, trupa lui Pep Guardiola are cota cea mai mică la pariuri sportive pentru a câştiga trofeul şi parcursul este unul pe măsură. Mereu este foarte aproape de câştiga orice competiţie.

Liverpool încasează 50 de milioane de lire sterline pe an

Liverpool a semnat în 2022 un contract cu banca Standard Chartered. Acesta se întinde pe o durată de 5 ani şi le va aduce "cormoranilor" un total de 250 de milioane de lire sterline. Această bancă multinaţională este prezentă în special în Asia, de unde provin 90% din profiturile sale. Cum

Liverpool are foarte mulţi fani în Asia, legătura dintre cele două este de înţeles.

Foarte aproape ca valoare de contractul semnat de Liverpool se află şi Manchester United. Formaţia de pe Old Trafford a parafat în 2021 un contract cu compania TeamViewer, care a devenit sponsorul principal de pe tricouri.

TeamViewer plăteşte 48 de milioane de lire sterline pe an, iar contractul se întinde până în 2026. TeamViewer este o companie din domeniul IT din Germania, recunoscută pentru soft-ul său care permite acces remote. În paralel, compania germană a dezvoltat şi alte produse. Dincolo de acest parteneriat, Manchester United a prelungit în vara lui 2023 şi înţelegerea cu compania de echipament sportiv Adidas. Aceasta le plăteşte celor de la United 90 de milioane de lire sterline pe an.

Arsenal şi Tottenham primesc câte 40 de milioane de lire pe an

Arsenal a prelungit recent contractul cu compania aeriană Emirates şi primeşte 40 de milioane de lire pe sezon. Precedentul contract datează din 2018, iar Emirates este şi compania care dă numele arenei pe care Arsenal dispută meciurile de pe teren propriu. Emirates este una dintre companiile aeriene din Emiratele Arabe Unite, recunoscută la nivel internaţional pentru serviciile pe care le oferă şi pentru faptul că are conexiuni către toate colţurile lumii, fiind cel mai mare operator din Orientul Mijlociu.

De partea cealaltă, Tottenham a început în 2019 parteneriatul cu compania AIA, iar acesta se întinde până în 2027. 320 de milioane de lire sterline încasează Tottenham în această perioadă, adică 40 de milioane de lire pe sezon. AIA este o companie multinaţională ce lucrează în domeniul asigurărilor, dar şi în cel financiar. Este cunoscută în special în Asia, unde Tottenham are, de asemenea, foarte mulţi suporteri.

Dintre echipele importante din Anglia, există şi situaţii care nu au un sponsor principal pe tricou. Cel mai cunoscut este cel al lui Chelsea, care nu şi-a mai numit niciun sponsor principal după ce înţelegerea cu compania "3" a expirat în ultimul sezon. Înţelegerea s-a întins pe trei ani şi le-a adus londonezilor 120 de milioane de lire sterline. În schimb, Newcastle United, care a avut rezultate apreciate în ultima perioadă, a parafat o înţelegere cu compania saudită Sela, prin care va primi 25 de milioane de lire sterline pe an.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.