Oprescu: Lucrările pentru finalizarea staţiei Glina, întârziate şase-şapte luni din cauza licitaţiei

Autor: Roxana Alexe Postat la 05 decembrie 2014 51 afişări

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri că lucrările din cadrul proiectului european de finalizare a staţiei de epurare Glina sunt întârziate şase-şapte luni, din cauza unei licitaţii care este în desfăşurare de 23 de luni.

"Lucrările (în cadrul Proiectului Operaţional Sectorial Mediu (POSM) «Finalizarea staţiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (casta) în municipiul Bucureşti» - n.r.) sunt întârziate din cauza licitaţiei, care durează de 23 de luni. De 23 de luni aşteptăm să se finalizeze această licitaţie. Licitaţia trebuia să se termine acum şase-şapte luni. Contestaţii după contestaţii, Curtea de Apel, ultima hotărâre a Curţii de Apel fiind aceea de a reevalua încă o dată oferta câştigătoare", a spus Sorin Oprescu, despre stadiul celei de-a doua faze a proiectului realizat cu fonduri europene.

Potrivit primarului general, există "o presiune" care nu este exercitată de instituţii româneşti, ci vine "din partea unora care lucrează la nivelul Comisiei Europene".

"Am ajuns până acolo încât să cer documentele licitaţiei în timpul desfăşurării licitaţiei. (...) A existat un moment în care unul dintre directorii adjuncţi de acolo (Comisia Europeană - n.r.) mi-a cerut să-i prezint toate actele competitorilor aflaţi în licitaţie în timpul desfăşurării acesteia", a spus Sorin Oprescu, precizând că nu a transmis nimănui niciun document.

Primarul general a adăugat că, din cauza întârzierilor, există riscul de a reevalua banii necesari finalizării lucrărilor de la Glina.

"Probabil că majoritatea fondurilor necesare pentru finalizarea lucrărilor vor trece în exerciţiul financiar 2015-2020", a mai spus Oprescu.

Contractul de finanţare pentru proiectul european a fost semnat între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Municipiul Bucureşti în 7 octombrie 2013 şi a fost completat cu acte adiţionat în ceea ce priveşte valoarea totală a proiectului.

În cele două etape, respectiv 2007-2013 şi 2014-2020, valoarea totală a proiectului este de 351.979.035 de euro, din care 206.974.463 de euro în prima fază şi 145.084.572 de euro în cea de-a doua.

În faza a doua a proiectului trebuie să se construiască sistemul de drenare de la partea dreaptă a casetei şi alte lucrări la sistemul de canalizare, de evacuare din lacurile Titan, Tineretului şi Carol.

Lucrările la staţia de epurare a apelor uzate are termen de finalizare 31 decembrie 2015, punerea în funcţiune este programată în cursul anului 2016, iar perioada de testare este până în martie 2017. Termenul pentru construirea incineratorului de nămol prevăzut în proiectul european este 24 decembrie 2016.

Printre beneficiile proiectului se regăsesc alinierea standardelor româneşti cu cele ale UE, staţia de epurare Glina fiind obiectiv prevăzut în documentele de aderare ale ţării la UE, cu termen de conformare la 31 decembrie 2015. De asemenea, se doreşte reducerea impactului negativ al infiltraţiilor în reţeaua de canalizare, în prezent fiind înregistrate niveluri foarte mari de infiltraţii în sistem.

Un alt beneficiu al proiectului are în vederea combaterea poluării apelor şi mirosului neplăcut, astfel încât în viitor să fie posibilă refacerea ecosistemului în aval de staţia de la Glina, pe cursurile râurilor Dâmboviţa şi Argeş, şi implicit pe Dunăre şi Marea Neagră.

Alte beneficii ale proiectului au în vedere reducerea riscurilor pentru sănătatea populaţiei Capitalei, reducerea riscurilor de inundaţii în Bucureşti, precum şi responsabilizarea populaţiei în privinţa poluării mediului prin apele uzate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
OPRESCU,
LUCRĂRI,
GLINA
/actualitate/oprescu-lucrarile-pentru-finalizarea-statiei-glina-intarziate-sase-sapte-luni-din-cauza-licitatiei-13704682
13704682
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.