Olanda, faţă în faţă cu cele mai grave proteste din ultimele patru decenii: „Manifestaţiile nu au nimic de-a face cu libertatea”

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 26 ianuarie 2021 327 afişări

Olanda, faţă în faţă cu cele mai grave proteste din ultimele patru decenii: „Manifestaţiile nu au nimic de-a face cu libertatea”

Olanda se confruntă cu cele mai grave proteste din ultimii 40 de ani după ce a treia noapte de manifestaţii împotriva guvernului s-a soldat cu 184 de arestări, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare, notează Bloomberg.

Momentan nu este clar ce impact vor avea protestele asupra alegerilor din 17 martie. Anterior, prim-ministrul Mark Rutte, al treilea cel mai longeviv din Uniunea Europeană, a demisionat în urma „scandalului alocaţiilor”, legat de miile de părinţi olandezi care au fost acuzaţi pe nedrept de fraudă. Procesul ar putea dura câteva luni.

De sâmbătă, adică de la începutul stării de asediu, autorităţile s-au confruntat cu unele dintre cele mai mari proteste de la sfârşitul anilor 1970 şi începutul anilor 1980 încoace. Duminică, manifestanţii din Amsterdam au aruncat cu artificii asupra poliţiştilor în apropierea muzeului Van Gogh. În Eindhoven, protestatarii au dat foc unei maşini şi au vandalizat mai multe magazine din principala gară a oraşului.

Incidentele vin pe măsură ce magazinele neesenţiale, restaurantele şi barurile vor rămâne închise până pe 9 februarie, însă data poate fi modificată între timp. Starea de asediu a fost lansată pentru a susţine eforturile guvernamentale de controlare a noilor tulpini de coronavirus, care se răspândesc mult mai rapid şi reprezintă o nouă provocare pentru autorităţi.

„Manifestaţiile nu au nimic de-a face cu libertatea. Nu implementăm măsurile pentru a ne distra, ci pentru a lupta împotriva virusului, iar situaţia actuală spune că virusul ne fură din libertate”, a declarat Mark Rutte, adăugând că, după părerea sa, 99% din populaţia ţării este de acord cu măsurile lansate în ultimul timp, inclusiv cu starea de asediu.

Olanda numără până acum 952.950 de infecţii şi 13.579 de decese provocate de COVID-19, în condiţiile în care populaţia ţării este de circa 17 milioane de oameni, potrivit Worldometers.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
proteste,
olanda,
libertate,
virus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.