Oaza tinereţii din România. Unde se află comuna cu cei mai logevivi oameni din ţara noastră, în care seniorii depăşesc cu uşurinţă vârsta de 90 şi chiar 100 de ani

Postat la 12 decembrie 2023 1601 afişări

Oaza tinereţii din România. Unde se află comuna cu cei mai logevivi oameni din ţara noastră, în care seniorii depăşesc cu uşurinţă vârsta de 90 şi chiar 100 de ani

În inima Ţinutului Buzăului, în comuna Mânzăleşti, se înalţă muntele de sare, iar oamenii trăiesc într-un colţ binecuvântat de natură. Aici, întreaga comunitate pare să fi găsit cheia spre o viaţă îndelungată, unde vârstnicii depăşesc cu uşurinţă vârsta de 90 şi chiar 100 de ani. Un procent remarcabil de 2% din populaţia locală se încadrează în această categorie, un fenomen de patru ori mai mare decât media naţională a României.

Documentarele video realizate în parteneriat cu DigiWorld şi Asociaţia Ţinutul Buzăului aduc la suprafaţă această realitate fascinantă. Cu un număr de 40 de locuitori cu vârste peste 90 de ani din cei 2000 de locuitori ai comunei Mânzăleşti, mica comunitate devine un centru de interes pentru cercetători şi admiratori ai secretelor longevităţii.

Potrivit datelor furnizate de Asociaţia Ţinutul Buzăului, această concentraţie de vârstnici sănătoşi şi activi rivalizează cu celebrele ‘zone albastre’ de pe glob, precum Icaria din Sardinia sau peninsula Nicoya din Costa Rica. Este o descoperire uluitoare, care subliniază faptul că comunităţile izolate nu sunt singurele deţinătoare ale reţetei pentru o viaţă lungă şi sănătoasă.

În Valea Slănicului, oamenii continuă să ducă o viaţă ancorată în tradiţii şi ritualuri agricole. Consumul de alimente cultivate local, respectarea tradiţiilor şi munca fizică sunt elemente centrale ale stilului de viaţă sănătos care a dus la această longevitate remarcabilă. Aerul curat de munte, sarea, relieful şi pădurile ce înconjoară satele completează peisajul idilic al unei vieţi armonioase.

Managerul Geoparcului UNESCO Ţinutul Buzăului, Răzvan-Gabriel Popa, împărtăşeşte entuziasmul descoperirii: “Vrem să scoatem la lumină toate aceste lucruri pentru ca românii şi întreaga lume să afle despre ele.” Eforturile asociaţiei nu se opresc aici, ci se extind şi în cercetarea secretele care stau la baza acestei longevităţi neobişnuite.

Cu toate acestea, membrii asociaţiei sunt conştienţi că secretul ar putea dispărea odată cu plecarea vârstnicilor. Astfel, ei îşi propun să păstreze şi să împărtăşească aceste tradiţii, să identifice şi să transmită “elixirul longevităţii” viitoarelor generaţii.

Cititi mai multe pe www.desteptarea.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comuna,
oameni,
romania,
tinerete

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.