Noua Strategie a Germaniei: China este considerată "partener", "concurent" şi "rival sistemic"

Autor: Mihai Draghici, Mediafax Postat la 13 iulie 2023 25 afişări

Noua Strategie a Germaniei: China este considerată "partener", "concurent" şi "rival sistemic"

Germania consideră China, potrivit noii Strategii adoptate de Guvernul de la Berlin, drept "partener", "concurent" şi "rival sistemic", iar relaţiile vor fi dezvoltate în sensul promovării mai eficiente a intereselor germane, prin reducerea dependenţei în sectoare esenţiale.

Guvernul de la Berlin a adoptat joi, în premieră, o Strategie completă în relaţia cu Beijingul. "Obiectivul central al Strategiei este să existe o structură şi o direcţie în relaţiile complexe cu naţiunea chineză, în totală conformitate cu obiectivele stabilite de Uniunea Europeană", anunţă Guvernul de la Berlin.

"Pentru Guvernul german, China este în mod egal partener, concurent şi rival sistemic. Strategia germană faţă de China este construită pe baza politicii comune a Uniunii Europene faţă de China. Noua Strategie are obiectivul de a fixa poziţia şi perspectivele relaţiilor cu China. Scopul este de a prezenta perspectivele relaţiilor cu China şi a plasa Guvernul german în poziţia de a promova eficient valorile şi interesele noastre în relaţiile bilaterale complexe. (...) Sunt prezentate modalităţi şi instrumente prin care Guvernul german să poată colabora cu China, fără a fi periclitate valorile libertăţii şi democraţiei din Germania, nivelul german de bunăstare sau interesele ori parteneriatele cu alte ţări", arată Strategia Berlinului faţă de China, vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

Conform noii Strategii, Berlinul vrea să diversifice relaţiile economice astfel încât să menţină "contribuţia la dezvoltarea economică a Chinei", dar, în acelaşi timp, să reducă "dependenţa în sectoare esenţiale".

Berlinul mizează pe "reciprocitate" în relaţia cu Beijingul. "Relaţiile noastre cu China sunt afectate de o serie de asimetrii. Guvernul german depune eforturi pentru a obţine îmbunătăţiri concrete în colaborarea bilaterală şi mai multă deschidere din partea Chinei. Măsurile reciproce la nivel bilateral şi european sunt un instrument important în eliminarea asimetriilor", subliniază noua Strategie.

Potrivit documentului, Berlinul va menţine "politica o singură Chină", dar este favorabil integrării Taiwanului în anumite organizaţii internaţionale. "Orice modificare a situaţiei în Strâmtoarea Taiwan trebuie să fie decisă pe cale paşnică şi în mod bilateral. Orice escaladare militară ar afecta interesele germane şi europene", subliniază documentul.

Noua Strategie germană pledează pentru îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului în China şi evidenţiază responsabilitatea unor acţiuni comune în sensul atenuării problemelor globale precum încălzirea climei şi criza alimentară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
china,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.