Noi investiţii de peste 1 miliard euro în Portul Constanţa

Autor: Andreea Tobias Postat la 08 martie 2024 39 afişări

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, noi investiţii de peste 1 miliard euro în Portul Constanţa.

Practic, Executivul a aprobat Memorandumul cu privire la realizarea lucrărilor de infrastructură, căi de acces şi utilităţi, în vederea dezvoltării de terminale specializate în portul Constanţa Sud – Molurile IIIS şi IVS.

Extinderea Portului Constanţa prin crearea unor dane de mare adâncime/terminale specializate de operare, obiectiv inclus în Master Planul de Transport, poate determina creşterea investiţiilor din zonă.

Lucrările aferente Molurilor III S şi IV S au fost prevăzute în cadrul investiţiei “Port Constanţa Sud. Zona Liberă”.

Potrivit Studiului de Prefezabilitate întocmit de către CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, în anul 2019 valoarea estimată pe cele 2 obiective şi caracteristicile tehnice se prezintă astfel:

Mol III S – 305,6 milioane euro; 45 ha platformă de operare, 11 ha zonă logistică, 7 dane (adâncime la dană -16,5 m)

Mol IV S – 815 milioane euro; 110 ha platformă operare, 25 ha zonă logistică, 10 dane (dintre care 5 dane cu adâncimea -16,5m şi 5 dane cu adâncimea de -19m).

Astfel, valoarea estimată totală a lucrărilor este de 1,12 miliarde euro.

Prin realizarea investiţiei, se creează posibilitatea pentru operarea navelor de mare capacitate la cele aproximativ 17 dane nou create pe Molul III S şi Molul IV S, datorită adâncimilor mari ale apei din zona cheurilor nou-construite.

Realizarea obiectivului de investiţii va conduce, conform MTI, la creşterea capacităţii de transport maritim de mărfuri şi, implicit, la creşterea volumului schimburilor comerciale.

Obiectivul de investiţii va fi declarat obiectiv strategic de interes naţional, iar Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA va întreprinde demersurile necesare pentru realizarea Studiului de Fezabilitate/Documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie cu privire la acest obiectiv de investiţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.