Nicolae Timofti începe consultările cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului

Autor: Iuliana Enache Postat la 13 ianuarie 2015 41 afişări

Preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, va începe consultările, marţi, la Chişinău cu reprezentanţii grupurilor parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al preşedinţiei, citat de IPN, în pagina electronică.

Marţi, preşedintele va avea prima rundă de consultări, cu Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), care a câştigat alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

În urma acestor alegeri, PSRM (Partidul Socialiştilor din R.Moldova) a obţinut 25 de mandate, PLDM (Partidul Liberal Democrat din R.Moldova) - 23, PCRM (Partidul Comuniştilor din R.Moldova) - 21, PDM (Partidul Democrat) - 19 şi PL (Partidul Liberal) - 13. Cele trei partide proeuropene au împreună 55 de mandate, o majoritate care le permite formarea Guvernului dar nu şi alegerea şefului statului, după încheierea mandatului actulului preşedinte, Nicoale Timofti.

Negocierile dintre PLDM, PDM şi PL sunt însă impas, o nouă rundă încheindu-se luni seara fără succes. În aceste condiţii, liderul liberal-democrat, Vlad Filat, a declarat că este necesară iniţierea de urgenţă a unui dialog cu PCRM (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova).

"Această săptămână este determinantă. Până la sfârşitul acestei săptămâni trebuie aleasă conducerea Parlamentului, propusă candidatura prim-ministrului şi începută procedura de învestire a Guvernului. Ţara are nevoie de un Guvern şi credem că ar trebui să dialogăm şi cu Partidul Comuniştilor", a declarat Filat.

Liderul liberal-democrat a sugerat că cei vinovaţi de blocajul în care se află negocierile sunt liberalii, care insistă să primească funcţia de preşedinte al ţării, în timp ce PLDM şi PDM consideră că "funcţia de preşedinte nu poate fi partajată".

Filat insistă ca la dialogul cu PCRM să participe toate cele trei partide proeuropene. "Mi-aş dori să avem o întâlnire în patru. La aceste discuţii trebuie să participe toate partidele. Nu este vorba despre negocieri, ci de un dialog. Este necesar să identificăm şi o formulă pentru alegerea şefului statului, pentru care sunt necesare 61 de mandate. Trebuie să avem o înţelegere exactă asupra a ceea ce se va întâmpla în 2016", a adăugat Filat.

El a militat pentru continuarea negocierilor cu PL, însă a respins ideea unui potenţial dialog cu PSRM pe motiv că acesta "reprezintă interesele altui stat".

La rândul său, preşedintele Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, susţine propunerea lui Filat de începere a unui dialog cu PCRM, acuzând liberalii de blocarea negocierilor.

"Trebuie sa găsim un compromis, continuăm discuţiile şi, după 40 de zile în acest format, nu am înregistrat progrese. Această situaţie chiar ne deranjează. Suntem presaţi de timp. Cred că negocierile cu PCRM vor începe într-o perioadă foarte scurtă, dar nu vom negocia separat", a adăugat liderul democrat. Discuţiile cu PCRM "ar trebui să înceapă chiar mâine" (marţi), a continuat el.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a respins însă acuzaţiile aduse de PDM şi PLDM privind blocarea negocierilor şi a precizat că marţi seara va participa la o nouă rundă de discuţii la sediul PLDM.

"Nu există niciun blocaj! Poate că ei caută un blocaj ca să poată negocia cu comuniştii. Faptul că ei se înţeleg nu înseamnă că noi trebuie să acceptăm să dialogăm cu comuniştii. Noi nu vedem o guvernare cu comuniştii. Ei nu au ce căuta la masa comună a negocierilor. Există trei partide, cu trei programe diferite, şi încă nu s-a ajuns la un program comun", a precizat el.

Ghimpu a precizat, de asemenea, că formaţiunea pe care o conduce este dispusă să renunţe la funcţia de şef al statului în schimbul celei de procuror general. "Ori depolitizăm aceste instituţii, ori i se oferă fiecăruia pârghii pentru a participa la guvernare. Dar aşa, ei vor totul, şi funcţii principale în stat, şi instituţii, şi avioane, nu mai merge aşa", a explicat liderul liberal.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
R.MOLDOVA,
GUVERN,
PREŞEDINTE
/actualitate/nicolae-timofti-incepe-consultarile-cu-partidele-parlamentare-pentru-desemnarea-premierului-13763052
13763052
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.