Năsui: Noile reduceri de cheltuieli sunt insuficiente. Trebuie tăiat în carne vie

Autor: Andreea Tobias Postat la 25 octombrie 2023 38 afişări

Promisiunile de până acum ale Guvernului privind reducerea cheltuielilor bugetare s-au dovedit a fi mincinoase, declară la RFI vicepreşedintele USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei. Guvernul pregăteşte o OUG pentru a face noi reduceri de cheltuieli bugetare.

Năsui: Noile reduceri de cheltuieli sunt insuficiente. Trebuie tăiat în carne vie

​Guvernul Ciolacu propune într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă noi măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. E vorba între altele de restricţii în privinţa organizării de festivaluri şi competiţii, cu unele excepţii. De asemenea, sunt oprite anumite cheltuieli bugetare pentru dotări, consultanţă sau pregătire profesională. În plus, bugetarii care au câştigat în instanţă drepturi salariale ce trebuie achitate în tranşe vor fi amânaţi la plată.

Claudiu Năsui consideră noile măsuri fiscal-bugetare de reducere a cheltuielilor "insuficiente şi mai ales într-un context în care acelaşi Guvern a tot crescut cheltuielile, mai ales unele nenecesare, credem că ar fi trebuit să acţioneze mai degrabă acolo unde tot el a crescut. Atenţie, nu aş vrea să se înţeleagă că nu susţinem scăderea de cheltuieli. Scăderea de cheltuieli este fix ce trebuie să facă Guvernul. Doar că până acum am auzit sintagma să strângem cureaua, acum doi ani, acum un an şi în cursul anului acestuia de mai multe ori şi dacă ne uităm pe execuţia bugetară, pe cheltuieli, vedem că ele nu au scăzut niciodată (...). Ce e important de făcut este de fapt să tăiem puţin în carne vie, pentru că România are o problemă cu creşterea de cheltuieli. Până nu vedem că scad cheltuielile efectiv, eu nu mai cred în promisiunile acestui Guvern, care până acum s-au dovedit a fi mincinoase".

Guvernul va putea asigura din fondul de rezervă sumele necesare pentru unele proiecte derulate din fonduri externe nerambursabile, în loc să facă o rectificare bugetară. Claudiu Năsui explică: "Practic, în momentul în care nu trebuie să crească statul cheltuielile totale, nu are nevoie de rectificare. Ei aşa fac lucrurile. Ceea ce înseamnă că practic, o să se ducă toţi banii printr-un mecanism de rectificare bugetară continuă prin fondul de rezervă, adică ce se întâmplă în mod concret, statul la începutul anului a pus nişte cheltuieli mult mai mari, pentru că domnul Câciu la vremea aceea a supraevaluat veniturile (...). Cheltuielile fiind foarte mari, ei acum le rearanjează între ele şi nu au nevoie neapărat de o rectificare transparentă, în care să vedem şi noi de la cine se taie şi unde se duce, pot să facă lucrul acesta printr-un mecanism care se numeşte dezangajare bugetară şi apoi prin Hotărâre de Guvern, care de data aceasta e transparentă, realocă altundeva. Până acum, ca să avem o idee, din 685 de milioane, cât au fost alocaţi iniţial din fondul de rezervă, el a cheltuit, ţineţi-vă bine, 5,2 miliarde. Deci practic, suntem într-o situaţie în care domnul Ciolacu, fără transparenţă, fără rectificare, fără absolut nimic, a redirecţionat deja 5,2 miliarde de lei din bugetul actual, fără transparenţă, fără dezbatere, fără să fie notificat Parlamentul, ne dăm seama doar din Hotărâri de Guvern de lucrul acesta. Şi mai grav, dacă ne uităm pe acele 5,2 miliarde pe ce s-au dus, un miliard s-a dus deja pe pensii speciale, pe pensii speciale de la MAI. Deci practic, apropo de strângem cureaua şi jalonul din PNRR care spune să oprim pensiile speciale, n-am strâns nici o curea şi jalonul acela nici măcar nu au intenţia să-l îndeplinească în vreun fel, din moment ce tot au alocat bani către această cheltuială, către această destinaţie a pensiilor speciale".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
năsui,
reduceri,
cheltuieli

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.