Misterul celor mai strălucitoare şi mai puternice obiecte din Univers. Astronomii au descoperit modul în care acestea se aprind

Postat la 27 aprilie 2023 24 afişări

Misterul celor mai strălucitoare şi mai puternice obiecte din Univers. Astronomii au descoperit modul în care acestea se aprind

Astronomii au descoperit că quasarii, cele mai strălucitoare şi mai puternice obiecte din Univers, se aprind atunci când galaxiile se ciocnesc.

Aceste obiecte cereşti au fost descoperite pentru prima dată în urmă cu 60 de ani. Aceste obiecte cereşti pot fi de un trilion de ori mai strălucitoare decât Soarele, potrivit Nasa.

Deşi au fost descoperiţi pentru prima dată în urmă cu 60 de ani, quasarii au rămas un mister, deoarece nu era clar cum putea fi generată o activitate atât de puternică.

Cercetările publicate în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society sugerează că este rezultatul fuziunii galaxiilor.

Oamenii de ştiinţă conduşi de Universităţile din Sheffield şi Hertfordshire au analizat datele obţinute de la Telescopul Isaac Newton din La Palma.

Ei au descoperit ceea ce descriu ca fiind "prezenţa unor structuri distorsionate" în galaxiile care conţin quasari, potrivit Independent.

Profesorul Clive Tadhunter, de la Departamentul de Fizică şi Astronomie al Universităţii Sheffield, a declarat: „Quasarii sunt unul dintre cele mai extreme fenomene din Univers, iar ceea ce vedem este probabil să reprezinte viitorul galaxiei noastre Calea Lactee atunci când se va ciocni cu galaxia Andromeda, peste aproximativ cinci miliarde de ani”.

„Este incitant să observăm aceste evenimente şi să înţelegem în sfârşit de ce se produc, dar, din fericire, Pământul nu va fi nici pe departe în apropierea unuia dintre aceste episoade apocaliptice pentru o perioadă destul de lungă de timp”.

În centrul majorităţii galaxiilor se crede că se află găuri negre supermasive, cu mase de milioane de ori mai mari decât masa Soarelui.

Aceste galaxii conţin, de asemenea, cantităţi substanţiale de gaz care se află în afara razei de acţiune a găurilor negre.

Atunci când galaxiile se ciocnesc, gazele sunt împinse spre gaura neagră, unde sunt consumate, eliberând "cantităţi extraordinare de energie sub formă de radiaţie, ceea ce duce la strălucirea caracteristică a quasarilor".

Oamenii de ştiinţă au comparat observaţiile a 48 de quasari şi a galaxiilor-gazdă ale acestora cu imaginile a peste 100 de galaxii care nu sunt quasari.

Echipa a ajuns la concluzia că galaxiile care găzduiesc quasari au o probabilitate de aproximativ trei ori mai mare de a interacţiona sau de a intra în coliziune cu alte galaxii.

Dr. Jonny Pierce, cercetător postdoctoral la Universitatea din Hertfordshire, a declarat: „Este un domeniu despre care oamenii de ştiinţă din întreaga lume sunt dornici să afle mai multe - una dintre principalele motivaţii ştiinţifice ale telescopului spaţial James Webb al Nasa a fost aceea de a studia cele mai timpurii galaxii din Univers, iar Webb este capabil să detecteze lumina chiar şi de la cei mai îndepărtaţi quasari, emisă acum aproape 13 miliarde de ani. Quasarii joacă un rol cheie în înţelegerea noastră a istoriei Universului şi, posibil, şi a viitorului Căii Lactee”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
descoperire,
obiecte,
univers

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.