Mircea Lucescu: Sunt foarte mândru când îmi văd jucătorii evoluând la mari cluburi

Autor: Departamentul Sport Postat la 20 octombrie 2015 57 afişări

Antrenorul Mircea Lucescu a declarat, într-un interviu acordat site-ului oficial al UEFA, că se simte foarte mândru când vede jucători pe care i-a pregătit la Şahtior Doneţk evoluând cu succes la mari cluburi europene, precizând că îi place foarte mult să lucreze cu fotbalişti tineri.

"De când am renunţat la cariera de jucător şi am devenit antrenor, principala mea preocupare a fost să transfer experienţa mea tinerilor fotbalişti. Odată ce jucătorii ajung la maturitate, la 32, 33 de ani, îşi dezvoltă propriile mijloace şi poate fi dificil pentru ei să accepte lucruri şi idei noi. De aceea îmi place să lucrez cu cei tineri. L-am promovat pe Andrea Pirlo în echipa de seniori de la Bescia când avea 16 ani, aşa am făcut cu Gheorghe Hagi (n.r. - la echipa naţională, la 18 ani). Sunt foarte mândru când văd jucătorii pe care i-am luat la 18 sau 19 ani evoluând pentru mai cluburi din Europa şi arătând un înalt standard de joc: Fernandinho la Manchester City, Willian la Chelsea, Henrikh Mkhitaryan la Dortmund, Adriano la Milan, Douglas Costa la Bayern. Înseamnă că mă simt întotdeauna tânăr. Acum doi ani, i-am pierdut pe Fernandinho, Willian şi Mkhitaryan, acum Adriano, Douglas Costa, Ilsinho şi Fernando. Am decis să nu mai investim în mai mulţi jucători până nu vom reveni să evoluăm la Doneţk şi să promovăm în loc jucători de la academia noastră, precum cei care au jucat cu Chlesea în finala UEFA Youth League, sezonul trecut. Sunt jucători tineri cu un foarte bun potenţial. Nu este uşor să acoperi absenţele celor care au plecat, dar sunt pozitiv, mândru şi mulţumit că Şahtior poate furniza Europei şi naţionalei Braziliei jucători bine antrenaţi, cu bune obiceiuri, de la vârste fragede. Am piedut jucători, dar am câştigat atât de mult ca echipă", a spus Lucescu, care va deveni, miercuri, al cincilea antrenor care atinge cifra de 100 de meciuri în Liga Campionilor.

Tehnicianul român în vârstă de 70 de ani afirmă că pasiunea pentru fotbal şi cea pentru munca depusă în dezvoltarea tinerilor jucători îl fac să continue să activeze la nivel înalt şi să nu se gândească la trecerea anilor. "Nu este uşor să munceşti la 70 de ani după aproape 30 de ani în fotbalul european la nivel de club şi nu am avut nici măcar un an de pauză. Ce mă face să continui este pasiunea mea pentru acest joc, pasiunea pentru lucrul cu oamenii şi cea pentru dezvoltarea jucătorilor. Bineînţeles, toate acestea nu sunt suficiente pentru a supravieţui la acest nivel, ai nevoie de rezultate totodată. Trebuie să fii concentrat şi motivat ca să fii cel mai bun şi în acelaşi timp ai nevoie de oamenii potriviţi în jurul tău. Satisfacţia şi sentimentul împlinirii mă fac să vreau să fiu în continuare în joc şi mă împiedică să mă gândesc la trecerea anilor. Fotbalul îţi poate oferi satisfacţie. Încerc să dau înapoi fotbalului tot ce am primit de-a lungul acestor ani", a precizat el.

Tehnicianul echipei Şahtior Doneţk, Mircea Lucescu, va deveni, miercuri, al cincilea antrenor care atinge cifra de 100 de meciuri în Liga Campionilor, el alăturându-se astfel scoţianului Alex Ferguson, francezului Arsene Wenger, italianului Carlo Ancelotti şi portughezului Jose Mourinho.

Potrivit statisticilor prezentate de uefa.com, Lucescu s-a aflat pe banca tehnică în 14 sezoane la 99 de meciuri din faze ale LC pornind de la grupe şi a înregistrat 35 de victorii, 24 de remize şi 40 de înfrângeri. Românul a avut 64 de meciuri la conducerea echipei Şahtior, 26 la Galatasaray, şase la Beşiktaş şi trei la Internazionale Milano.

Cele mai des întâlnite adversare au fost FC Barcelona - opt meciuri (două victorii, o remiză, cinci înfrângeri) şi AS Roma - şase meciuri (trei victorii, două remize, o înfrângere).

Mircea Lucescu a ajuns până în sferturile de finală ale Ligii Campionilor în sezoanele 1998/1999 cu Internazionale Milano, 2000/2001 cu Galatasaray şi 2010/2011 cu Şahtior Doneţk.

Echipa Şahtior Doneţk va întâlni miercuri, în deplasare, de la ora 21.45, formaţia Malmo, în grupa A a Ligii Campionilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FOTBAL,
LUCESCU,
CARIERĂ
/actualitate/mircea-lucescu-sunt-foarte-mandru-cand-imi-vad-jucatorii-evoluand-la-mari-cluburi-14855683
14855683
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.