Ministrul francez al Apărării: Statul Islamic începe să "pătrundă către interiorul" Libiei după petrol

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 14 decembrie 2015 82 afişări

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), ancorată deja pe coastele libiene, începe să avanseze "către interiorul" Libiei, cu scopul de a prelua controlul asupra unor puţuri de petrol, a declarat luni ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian, relatează AFP în pagina online.

"Ei sunt la Sirt, unde îşi extind teritoriul pe 250 de kilometri liniari de coastă, dar încep să pătrundă către interior şi să fie tentaţi să obţină acces la puţuri de petrol şi rezerve de petrol", a declarat el pentru postul de radio RTL.

Ministrul francez face acest anunţ în contextul în care şeful diplomaţiei americane John Kerry a anunţat duminică, la Roma, la finalul unei Conferinţe internaţionale pe tema situaţiei din această devastată de conflicte, că majoritatea reprezentanţilor grupărilor rivale din Libia sunt pregătite să semneze un proiect de acord cu privire la formarea unui guvern de uniune naţionaă.

Occidentalii au îndemnat la încheierea unui armistiţiu "imediat", pe întregul teritoriu libian, anunţând că membrii comunităţii internaţionale sunt pregătiţi să ofere o susţinere a acordului în domeniile politic, economic şi al securităţii.

La această Conferinţă internaţională, prezidată de către Statele Unite şi Italia, au participat 17 ţări, care au încercat să faciliteze formarea unui guvern de uniune naţională în Libia, care să pună capăt haosului din această ţară, după patru ani de la îndepărtarea de la putere şi uciderea, de către rebeli, a fostului dictator Muammar Kadhafi.

Ţările occidentale sunt îngrijorate mai ales de avansul unor jihadişti din cadrul Statului Islamic (SI) în regiunea Sirt, fostul fief al defuntului "ghid" libian.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LIBIA,
STATUL ISLAMIC,
PETROL
/actualitate/ministrul-francez-al-apararii-statul-islamic-incepe-sa-patrunda-catre-interiorul-libiei-dupa-petrol-14919086
14919086
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.