Ministrul Economiei: Economia pierde cel puţin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă

Autor: Cosmin Pirv Postat la 23 noiembrie 2023 35 afişări

Ministrul Economiei: Economia pierde cel puţin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă

Ministrul Economiei Ştefan Radu Oprea susţine că economia românească pierde cel puţin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă. Acesta a praticipat la o conferinţă despre viitorul economic al regiunii, în Bulgaria, unde s-a discutat despre accesul în Schengen.

Ministrul Ştefan Radu Oprea a participat împreună cu ministrul economiei din Bulgaria, Bogdan Bogdanov, la Conferinţa despre viitorul economic al regiunii, cu accent asupra costurilor pe care cele două economii le au generate de către neapartenenţa la spaţiul Schengen.

„Am vorbit despre drepturile şi demnitatea pe care cetăţenii români şi bulgari le merită pentru că din punct de vedere tehnic am îndeplinit toate obligaţiile asumate, fapt recunoscut de Comisia Europeană şi Parlamentul European. Dar şi despre costurile pe care economia românească le suportă, cel puţin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă. Creşterea economică ar putea să fie de 3% din PIB prin investiţiile străine nou atrase, prin numărul mai mare de turişti străini sau prin creşterea competitivităţii companiilor din România”, susţine, într-o postare pe Facebook, Ştefan Radu Oprea.

El a atras atenţia asupra costurilor pe care fiecare cetăţean european le plăteşte pentru că România nu este încă membră a spaţiului Schengen.

„Fiecare Dacia Duster sau Sandero, fiecare Ford Puma sunt mai scumpe cu 100 de euro doar din cauza costurilor cu aşteptarea în vamă”, susţine ministrul.

Acesta a acordat un interviu televiziunii austriece ORF, în care spune că a atras atenţia asupra decizilor greşite pe care guvernul de la Viena le-a luat: „Acest punct de vedere a fost întărit de discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii asociaţiilor mediului de afaceri din Austria care se simţeau ruşinati de deciziile politice ale guvernului austriac. Acest lucru l-am transmis în Conferinţă şi ambasadoarei austriece din Bulgaria”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
vamă,
întârzieri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.