Ministerul Finanţelor anuta ca se pregateste o noua măsură de impozitare. Cine sunt cei vizati de noua impoziotare cu 10%

Autor: Liviu Popescu Postat la 05 septembrie 2023 176 afişări

Ministerul Finanţelor anuta ca se pregateste o noua măsură de impozitare. Cine sunt cei vizati de noua impoziotare cu 10%

Ministerul Finanţelor are în calcul impunerea unei dobânzi de 10% pentru titlurile de stat, o premieră a ultimilor ani, în cea mai recentă variantă de măsuri fiscale pregătită de autorităţi pentru a ţine sub control deficitul bugetar.

Prezent luni seară la o emisiune televizată, Ministrul Boloş a discutat despre această măsură despre care spune că “vine ca o completare a surselor de venit”.

“Este vorba despre titlurile care vor fi emise de acum înainte, nu se aplică retroactiv. Mai rămâne de analizat la Ministerul Finanţelor”, potrivit Digi24.

Măsură este una dură pentru investitorii care şi-au adăugat titluri de stat în portofoliu, atât Fidelis cât şi Tezaur, întrucât aceste instrumente sunt neimpozabile. Tocma această caracteristică le face atractive în contextul în care băncile au început uşor să egaleze dobânzile plătite de statul român. Pentru depozitul bancar se plăteşte un impozit de 10% pe câştig.

“Este surprinzător faptul că a fost anunţată ideea de impozitare a veniturilor din dobânzile titlurilor de stat, care sunt în prezent neimpozabile, fiind un avantaj important faţă de depozitele bancare”, spune un broker consultat de ZF.

Printr-o astfel de măsură apetitul micilor investitori pentru titlurile de stat s-ar reduce considerabile. Potrivit celor mai recente date ale BVB, prin emisiunile de titluri de stat Fidelis derulate din vara lui 2020 încoace statul român a atras circa 20,5 mld. lei de la micii investitori.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
titluri,
ministru,
analiza,
broker,
impozitare,
dobanzi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.