Ministerul Finanţelor a luat săptămâna trecută de la bănci 2,65 mld. lei cumulat, prin trei licitaţii, peste program

Autor: Cristina Bellu Postat la 21 ianuarie 2024 17 afişări

Ministerul Finanţelor a împrumutat săptămâna trecută de la bănci aproximativ 2,65 mld. lei cumulat, prin trei licitaţii, depăşind nivelurile programate.

Ministerul Finanţelor a luat săptămâna trecută de la bănci 2,65 mld. lei cumulat, prin trei licitaţii, peste program

Ministerul Finanţelor a împrumutat săptămâna trecută de la bănci aproximativ 2,65 mld. lei cumulat, prin trei licitaţii, depăşind nivelurile programate. 

Joi, Ministerul Finanţelor a împrumutat circa 900 mil. lei de la bănci, prin titluri de stat de tipul certificate de trezorerie cu discont scadente în ianuarie 2025, mai mult decât dublu valorii programate de 400 mil. lei, cu o dobândă de 6,01% pe an. La licitaţie au participat opt dealeri primari, adică cei care au cumpărat obligaţiunile, trimiţând oferte atât în cont propriu, cât şi în contul clienţilor persoane fizice şi juridice.

Valoarea totală a cererii a fost de 1,3 mld. lei, din care băncile au licitat în nume şi cont propriu 1,1 mld. lei, în timp ce ofertele necompetitive au fost de 50 mil. lei.

Din suma totală adjudecată, de 900,3 mil. lei, băncile au oferit în nume şi cont propriu 756 mil. lei.

Luni, Trezoreria Statului a împrumutat 1,75 mld. lei cumulat prin două licitaţii cu titluri de stat, la dobânzi de 6,04% şi 6,38% pe an. În prima licitaţie de lunea trecută, Finanţele au redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în ianuarie 2026 şi au împrumutat de la bănci suma de 916,5 mil. lei, peste valoarea programată de 500 mil. lei, la o dobândă anuală de 6,04%.

La licitaţie au participat opt dealeri primari, iar volumul total al cererii a fost de 1,04 mld. lei, din care băncile au oferit în nume şi cont propriu 1 mld. lei.

Din suma totală adjudecată, de 916,5 mil. lei, băncile au oferit în nume şi cont propriu 880 mil. lei. Rata cuponului a fost de 6,3%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului mediu de adjudecare a fost de 6,03%.

La cea de-a doua licitaţie de lunea trecută, Ministerul Finanţelor a redeschis o emisiune de titluri de stat scadentă în aprilie 2031 şi a împrumutat de la bănci suma de 836,9 mil. lei, la o dobândă anuală de 6,38%.

Volumul total al cererii a fost de 1,2 mld. lei, din care ofertele necompetitive au însumat 5,6 mil. lei.

Din suma totală adjudecată, de 836,9 mil. lei, băncile au oferit în nume şi cont propriu 831,2 mil. lei. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ministerul finantelor,
imprumut,
banci,
licitatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.