Mesajul unui miner bătrân şi bolnav: ”Câţi oameni trebuie să plătească preţul suprem al morţii pentru ca oameni bogaţi, lacomi, să încaseze câţiva dolari?”

Autor: Ioana Matei Postat la 01 decembrie 2017 207 afişări

În 2014, Stanley Sturgill a călătorit aproximativ 2.000 de kilometri de la casa sa din ţinutul Harlan din Kentucky spre Denver, unde Agenţia de Protecţie a Mediului (Environmental Protection Agency – EPA) americană a susţinut una dintre cele patru audieri publice şi 11 sesiuni de audiere pe tema noilor reguli legate de limitarea poluării create de centralele electrice, povestesc jurnaliştii de la Huffington Post.

Mesajul unui miner bătrân şi bolnav: ”Câţi oameni trebuie să plătească preţul suprem al morţii pentru ca oameni bogaţi, lacomi, să încaseze câţiva dolari?”

Minerul pensionat, diagnosticat cu o boală pulmonară obstructivă cronică în urma anilor petrecuţi sub pământ, a implorat ajutorul agenţiei: ”Murim, murim la propriu ca să ne ajutaţi”.

Sturgill a condus timp de trei ore din Charleston, West Virginia la o audiere a agenţiei pentru a adresa propunerea administraţiei Trump de a respinge Obama-era Clean Power Plan.

”Câţi oameni trebuie să plătească preţul suprem al morţii pentru ca oameni bogaţi, lacomi, să încaseze câţiva dolari?” a spus Sturgill. Mărturia lui a durat 90 de minute. ”Cred cu adevărat că acestei administraţii îi pasă ce are de spus acest miner bătrân şi epuizat? Nu ştiu. Chiar am îndoieli în privinţa acestui lucru. Dar trebuia să fiu aici, cât timp pot să mai respir”, a declarat Sturgill, potrivit Huffington Post.

În luna octombrie, administratorul EPA, Scott Pruitt, a propus eliminarea Clean Power Plan (Planul Energiei Curate), un set de regulamente care limitau emisiile de dioxid de carbon de la folosirea utilităţilor, reglementate anterior sub Clean Air Act din 1970. Regulile erau îndreptate spre reducerea încălzirii globale. În 2015, avocaţii de stat republicani, inclusiv Pruitt - au lansat un proces pentru blocarea noilor reguli.

Drept rezultat, implementarea Clean Power Plan a fost amânată. Acest lucru nu i-a oprit pe oponenţii care s-au aliniat săptămâna trecută să încurajeze planurile administraţiei Trump să demonteze planul sau să acuze aceste noi reglmentări pentru problemele industriei miniere americane.

Avocatul general al West Virgina Patrick Morrisey, care candidează din partea Republicanilor la Senatul Statelor Unite anul viitor, a spus că vrea să se asigure că Planul Energiei Curate ”nu va mai vedea niciodată lumina zilei”.

EPA apreciază costul social al carbonului - daunele legate de schimbările climaterice asupra proprietăţilor, sănătăţii oamenilor, creşterii economice şi agriculturii - la între 11 dolari şi 105 dolari la tona de poluare cu dioxid de carbon. Dar costul real ar putea fi de 129 de ori mai mare, potrivit unui studiu publicat luna aceasta de Universitatea Purdue.

În 2015, administraţia Obama a calculat beneficiile climaterice şi asupra sănătăţii aduse de Planul Energiei Curate la între 34 de miliarde de dolari şi 54 de miliarde de dolari. Pruitt a răspuns că desfiinţarea Planului Energiei Curate ar economisi Statelor Unite 33 de miliarde de dolari până în 2030. Reprezentanţii Consiliului de Apărare în domeniul Resurselor Naturale (Natural Resources Defense Council) l-au acuzat de falsificarea calculelor.

În pofida acestui lucru - şi a faptului că Planul Energiei Curate nu a fost pus niciodată în aplicare - susţinătorii abrogării au arătat că industria minieră se străduieşte să construiască  noi politici, acuzând că administraţia Obama a încercat în mod deliberat ”să distrugă modul nostru de viaţă”, după cum a declarat unul dintere ei. Ani la rândul, Republicanii l-au acuzat pe Obama pentru că a dus un război în industria minieră prin reglementări legate de schimbările climatice şi poluarea aerului.

Planul Energiei Curate era acuzat de potenţiale pierderi de locuri de muncă şi de faptul că ar fi alocat miliarde pentru traininguri, stagii de practică şi granturi acordate comunităţilor miniere.

Anul trecut Robert Murray, proprietarul celei mai mari companii miniere private, a anunţat că plănuieşte să concedieze până la 4.400 de angajaţi, i-a încurajat pe muncitori să voteze politicieni prietenoşi cu industria, inclusiv pe candidatul prezidenţial republican Donald Trump. ”Sincer, mă tem pentru voi, angajaţii mei, şi pentru locurile voastre de muncă şi bunăstarea familiilor voastre”, a spus Murray la vremea aia.

Totuşi, adevărata problemă a industriei, după cum a mărturisit Murray anul trecut, dar a uitat să precizeze la audierile recente, este competiţia cu gazele naturale, mai ieftine decât cărbunii.

În martie, chiar şi Murray a recunoscut că politicile administraţiei Trump nu ar putea aduce industria cărbunilor la zilele de glorie, sugerând că opoziţia la reguli care includeau ajutorul acordat minerilor aveau mai mult de a face cu menţinerea valorii pentru jucătorii din industrie decât de păstrarea locurilor de muncă. ”Planul Energiei Curate ar devasta industria minieră a Statelor Unite. Avem în preşedintele Trump, în sfârşit, un preşedinte care susţine cărbunele.”

La un moment dat, s-a întors spre un grup de mineri care stăteau în public. ”Vă mulţumesc că sunteţi aici şi Dumnezeu să vă binecuvânteze! Dumnezeu să binecuvânteze fiecare dintre familiile voastre. Dumnezeu să îl binecuvânteze pe Preşedintele Trump şi pe voi, minerii. Vă iubesc”, a declarat el.

Dar după mărturia sa, Murray i-a întrebat pe mineri: ”Ştiţi că trebuie să lucraţi în schimbul de după amiază, nu?”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.