Medicul care era de gardă în noaptea internării profesorului Brăilean nu mai poate face gărzi

Autor: Catalin Hopulele Postat la 12 martie 2015 245 afişări

Conducerea Spitalului "Parhon", unde a fost internat iniţial profesorul universitar Tiberiu Brăilean, transferat apoi la Spitalul "Sf. Spiridon", unde a decedat duminică în urma unui stop cardiorespirator, a decis ca medicul care a fost de gardă în acea noapte să nu mai facă gărzi.

În raportul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, făcut în cadrul anchetei privind decesul profesorului universitar Tiberiu Brăilean, se arată că medicul care era de gardă la Spitalul "Dr. C. I. Parhon" în noaptea în care a fost adus cadrul didactic "a temporizat excesiv pacientul în încercarea de a pune un diagnostic precis".

"Comisia formată la nivelul DSP Iaşi, împreună cu reprezentanţii legali ai Spitalului «Parhon», Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi, Spitalului «Sf. Spiridon», au concluzionat, preliminar, că medicul de gardă Georgiana Năstase de la Spitalul «Parhon» a temporizat excesiv pacientul în încercarea de a pune un diagnostic precis. De asemenea, medicul de gardă, conform protocoalelor şi procedurilor interne ale Spitalului «Dr. C.I. Parhon» Iaşi , nu a luat legătura, în timp util, cu un medic primar sau cu şeful clinicii în vederea stabilirii unui diagnostic precis şi a conduitei terapeutice corespunzătoare”, se precizează în raportul DSP Iaşi.

Conform sursei citate, profesorul Tiberiu Brăilean a fost internat, în 4 martie, la Spitalul "Dr. C. I. Parhon" din Iaşi, pacientul fiind cunoscut cu obezitate şi diabet zaharat. Profesorul universitar a fost adus la spital la ora 01.46, pentru o simptomatologie care dura de 48 de ore, el având dureri precordiale intermitente, dispnee, subfebrilitate pasageră, vărsături şi "stare generală alterată".

La ora 1.58, pacientul a fost internat la Spitalul "Parhon", iar medicul de gardă Ana Maria Georgiana Nastase l-a monitorizat clinic şi paraclinic, stabilind un diagnostic preliminar de tromboembolism pulmonar.

Patru ore mai târziu, în jurul orei 6.00, a fost solicitat un consult cardiologic interclinic la Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, medicul de acolo suspectând, la rândul său, un tromboembolism pulmonar, astfel că a recomandat transferul de urgenţă al profesorului la secţia de cardiologie a Spitalului "Sfântul Spiridon”.

Pacientul a fost transportat cu o ambulanţă la Spitalul "Sf. Spiridon", unde, la ora 08.00, a suferit un stop cardiorespirator, fiind resuscitat 50 de minute, apoi internat la Clinica de cardiologie şi ulterior la terapie intensivă, în comă postresuscitare, se mai arată în raportul DSP Iaşi.

Cauza stopului cardiorespirator a fost considerată tromboembolism pulmonar masiv, iar patru zile mai târziu, în 8 martie, pacientul a decedat.

Potrivit raportului DSP Iaşi, Brăilean a fost consultat acasă, cu două zile înaintea internării, în 2 martie, de către un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care i-a recomandat internarea, însă cadrul didactic a refuzat, semnând şi un document în care menţiona acest lucru.

În raportul DSP se precizează că fiica profesorului Tiberiu Brăilean, de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, a solicitat în scris să nu fie făcută necropsia.

"La nivelul DSP Iaşi se va constitui o comisie formată din directorul executiv şi directorul executiv adjunct care, împreună cu managerii de spitale şi directorii medicali, vor evalua, din nou, protocoalele de colaborare încheiate între unităţile sanitare din judeţul Iaşi, urmând ca în aproximativ două săptămâni să se identifice măsuri suplimentare ce urmează a fi incluse în aceste protocoale pentru ca asemenea tip de incidente să fie evitate”, se mai arată în raportul DSP.

În documentul citat se mai precizează că reprezentanţii Spitalului "Dr. C. I. Parhon" au decis să-i suspende doctoriţei Ana Maria Georgiana Năstase contractul individual de muncă cu timp parţial pentru linia de gardă, astfel că aceasta nu mai poate face gărzi la unitatea sanitară.

Medicul Ana Maria Georgiana Năstase nu era angajată a Spitalului "Parhon", ci avea contract doar pentru a îndeplini serviciul de gardă.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a înaintat o cerere Colegiului Medicilor Iaşi, care urmează să fie analizată în zilele următoare.

"După ce vom primi sesizarea departamentului de jurisdicţie va începe ancheta, una care se va referi la existenţa unei abateri disciplinare şi la calitatea actului medical. Dacă va constata că există o abatere, plângerea va fi trimisă în Comisia de disciplină, întârzierea diagnosticului putând fi determinată doar în urma unei anchete temeinice, diagnosticul fiind şi acum incert fiindcă tromboembolismul poate fi stabilit cu certitudine doar în cazul unei necropsii”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a deschis, la începutul săptămânii, o anchetă în cazul morţii profesorului universitar Tiberiu Brăilean, care ar fi aşteptat şase ore pentru a primi îngrijiri la Spitalul "Parhon", unde a ajuns cu insuficienţă respiratorie, fiind apoi transferat la "Sf. Spiridon", unde a murit după patru zile.

Reprezentanţii DSP Iaşi au cerut conducerii Spitalului "Parhon" toate actele cu privire la internarea profesorului universitar Tiberiu Brăilean, în vârstă de 55 de ani, care a murit, duminică, în urma unui stop cardiorespirator.

Eugen Popescu, directorul DSP Iaşi, declara că din primele informaţii reieşea că pacientul "a fost staţionat" la Spitalul "Parhon" în condiţiile în care s-ar fi impus transferul imediat al acestuia.

"Mie mi s-a părut că pacientul a fost staţionat la Spitalul «Parhon» şi nu am înţeles de ce nu a fost trimis către Spitalul «Sfântul Spiridon» de la început, în condiţiile în care acest ultim spital derulează un program naţional de tromboembolism, iar suspiciunea medicilor de la «Parhon» era şi de embolism pulmonar", a spus directorul DSP Iaşi.

Traian Brăilean a fost dus, miercurea trecută, la ora 7.40, cu ambulanţa la Spitalul "Dr. C.I. Parhon" din Iaşi, cu insuficienţă respiratorie, soţia acestuia spunând că el se sufoca.

Profesorul a fost transferat ulterior către Spitalul "Sfântul Spiridon", după ce ar fi stat şase ore în triaj la "Parhon", soţia acestuia, Simona Modreanu, fiind informată că s-a hotărât transferul fiindcă medicii nu au putut să identifice dacă este vorba despre un infarct sau un embolism pulmonar.

"M-am bucurat că garda este la «Parhon» pentru că mă gândeam că va fi văzut de un cardiolog, având în vedere că respira greu şi se sufoca. Am aşteptat şase ore până când am putut să îl văd, însă în timpul acesta am aflat de la asistente că abia după trei ore i s-au recoltat probe de sânge pentru analize şi că după alte trei ore a venit cardiologul. Când am reuşit să-l văd, era conştient, avea pusă o perfuzie, dar fără mască de oxigen, deşi avea probleme clare cu respiraţia", declara Simona Modreanu, soţia profesului.

Simona Modreanu declara că se va gândi după înmormântare dacă să facă sau nu demersuri legale cu privire la acest caz, sperând să fie sprijinită de către managerul Spitalului "Sfântul Spiridon", Ioan Bârliba.

"Până acum nu m-am gândit, am stat lângă soţul meu cât s-a putut, iar de duminică alerg după problemele administrative. Îndată ce se încheie această perioadă am să port mai întâi o discuţie cu domnul manager Bârliba şi am să mă sfătuiesc cu dumnealui pentru că, dacă pornesc eu o acţiune, ca persoană privată, aşa cum au făcut şi alţi sute înainte, o să ajungă plângerea în primul sertar. Aş vrea măcar atât, să profităm post mortem de notorietatea domnului Brăilean, să se facă ceva pentru ca alţi oameni să nu mai păţească acelaşi lucru. Să se pornească o anchetă cu specialişti", spunea Simona Modreanu.

Ea preciza că în certificatul medico-legal cauza morţii este trecută stop cardiorespirator, dar aceasta a fost "ultima manifestare" a problemelor medicale antecedente.

Profesorul doctor Tiberiu Brăilean a fost cadru didactic al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, iar în trecut a fost atât consilier local, cât şi consilier judeţean. În activitatea sa profesională, a redactat mai multe lucrări despre economie şi implicaţiile religiei în ştiinţele economice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SPITAL,
MEDIC,
PROFESOR
/actualitate/medicul-care-era-de-garda-in-noaptea-internarii-profesorului-brailean-nu-mai-poate-face-garzi-13976802
13976802
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.